Odiosior: Syvyyksistä

Een paar maanden terug waren we nogal onder de indruk van het debuut van Odiosior, een solo black metal project van A. Vexd, je misschien bekend als bassist van het ter ziele gegane Ghost Brigade of als gitarist bij het eveneens opgedoekte Alghazanth. Onder de naam Odiosior kiest de man alvast voor heel rauwe black metal die kil, maar furieus uit de speakers knalt en zo goed als nergens ruimte laat voor wat lichtinval in de duisternis. Dat was zeker het beeld dat wij hadden van het eerste werkstuk van dit project: een vijf tracks tellende titelloze ep. Op het eerste full-album onder de naam Odiosior, deze ‘Syvyyksistä’ gaat hij op dat elan verder. Zeven immens zwartgeblakerde intense tracks zijn hier je deel. Maar in tegenstelling tot de ep zorgt de man hier wel voor wat lichtinval middels een aantal rustiger passages. Niet dat het zoveel verschil uitmaakt, want de furieuze intensiteit blijft immers gehandhaafd en staat dus nog steeds centraal. Maar dankzij die paar korte stukjes van minder gebeuk, kan je even op adem komen, kan je jezelf even aansterken om dan opnieuw meegesleurd te worden in en kolkende duisternis van dreiging en kil beukend geweld. Wie de ep alvast in de kast heeft staan, zal niet ontgoocheld worden. Wie nog niets in huis heeft van dit project en fan is van furieus black metal geweld zal hier zijn hartje ophalen. Dat wij niets hebben begrepen van de teksten doet er niet toe, we vinden de duistere en dreigende sfeer die het album oproept al voldoende als beloning.

Luc Ghyselen (80)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Viha minussa 2. Takaisin kaaokseen 3. Laulu pimeydessä 4. Syvyyksistžä 5. Kaipaus 6. Olen myrkkyžä 7. Sotaan