Benediction: Scriptures

Het is, zeker voor fans van het Briste death metal gezelschap Benediction, lang wachten geweest op nieuw studio-werk. Maar dat lange wachten wordt nu dubbel en dik beloond, want met ‘Scriptures’ zet Benediction een album neer om “u” tegen te zeggen. Benediction werd in 1989 opgestart en haalde al meteen heel sterk uit met het debuutalbum ‘Subconscious Terror’ uit 1990. De heren lieten er geen gras over groeien en op tijd en stond kregen we een stevige muilpeer tegen onze bakkes. We noemen, voor de vuist weg, albums als ‘Transcend The Rubicon’ (1993) en ‘Grind Bastard’ (1998) al schoolvoorbeelden van hoe Benediction zich een weg baande doorheen de talrijke death metal uitgaves. Het was dan ook met een raar gevoel dat we ‘Organised Chaos’ (2001) voor het eerst beluisterden, want vocalist Dave Ingram was gewisseld voor Dave Hunt. Veel nieuw werk werd er niet uitgebracht met Dave Hunt want daarna was er enkel nog ‘Killing Music’ (2008). Met ‘Scriptures’ verwelkomt het originele gitaarduo Darren Brookes en Peter Rewe opnieuw Dave Ingram achter de microfoon. En hey … ook wij zijn daar eigenlijk best heel tevreden mee! Het voert ons langs de ene kant terug naar die mooie, lang gelden tijd, maar aan de andere kant klinkt Benediction ook heel strak en modern. Op Scriptures’ krijgen we twaalf tracks te verwerken waar kracht, agressiviteit, energie en gedrevenheid centraal staat in goed opgebouwde nummers. De basis wordt gelegd door een uitmuntende ritmetandem (Dan Bate (bass) en Giovanni Durst (drums)). Soms met een heel energieke en gedreven vaart – check bijvoorbeeld het krachtige ‘The Blight At The End’ – maar ook heel behoudend, maar wel erg stevig en krachtig – check daarvoor maar eens het mooi opgebouwde ‘Tear Off These Wings’ met zijn schitterende bassloopje. Maar ook de stevige riffs dragen steeds bij tot het prachtige geluid dat Benediction creëert. Er zit immers een bepaalde groove en drive in de sound van deze heren dat ik bijna als aanstekelijk durf bestempelen. – Mag dit in death metal middens? – En dan zijn er de agressief klinkende bijtende vocalen van Dave Ingram die ons een heel vertrouwd gevoel geven. We hebben slechts twee nummers aangehaald om je het verschil in tempo te duiden, maar dit betekent niet dat dat net de twee nummers zijn die er voor ons uitsteken. Helemaal niet zelfs, we kunnen echt niet kiezen want Benediction zorgt immers voor twaalf fantastische nummers zodat kiezen een onmogelijke opgave wordt. Wat dacht je bijvoorbeeld van de doeltreffende opener ‘Iterations Of I’ dat met melodieus gitaarwerk opent om je dan bij je nekvel te grijpen met een heel gedreven en energieke sound. Of het zwaar beukende ‘Stormcrow’ dat al even gezind uit de speakers knalt. Of het opwindende ‘In Our Hands, The Scars’ waar de heren met tempo’s en ritmes spelen en een verdomd mooi basslijntje even de spotlight op zoekt. Of … ja, we kunnen ze allemaal opsommen. Dit om maar aan te geven dat Benediction met ‘Scriptures’ een machtig album heeft afgeleverd dat misschien wel het beste is wat we van de heren te horen hebben gekregen. In ieder geval zijn wij enorm blij dat Dave Ingram er terug bij is en dat Benediction hier een dijk van een album heeft afgeleverd!

Luc Ghyselen (96)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Iterations of I 2. Scriptures In Scarlet 3. The Crooked Man 4. Stormcrow 5. Progenitors Of A New Paradigm 6. Rabid Carnality 7. In Our Hands, the Scars 8. Tear Off These Wings 9. Embrace The Kill 10. Neverwhen 11. The Blight At The End 12. We Are Legion