Purnama: Lioness

Uit de buurt van Turnoc, Tsjechië komt dit Purnama, een kwartet dat van daaruit sinds 2011 zijn visie van death metal op de wereld loslaat. Het viertal – Pavel Bukvic (bass, vocals), Václav Lhota (drums), Jakub Viták (ggitaar, vocals) en Vašek Vaníček (gitaar) – debuteerde albumsgewijs met ‘Lioness’ in 2017. Het album werd in eigen beheer uitgebracht en krijgt nu via Slovak Metal Army een herkansing nadat het viertal eerder dit jaar ook al met ‘Flame Of Rebellion’ voor een compleet nieuw album zorgde. Of we echt zaten te wachten op een nieuwe versie van ‘Lioness’ laten we hier even het midden. Feit is dat het gezelschap op ‘Lioness’ tekent voor zeven tracks die voor death metal fanaten best wel goed in de oren zullen klinken. We krijgen immers een zware en beukende sound te verwerken waar de heren weinig of niets aan variatie aan toevoegen. De stevige en zware drumpatronen, de stuwende basslijnen, de zwaar op je inwerkende riffs, de krachtige agressieve en brutaal klinkende vocalen, … : het komt allemaal aan bod tijdens de brutale doortocht van dit Purnama. En alhoewel we het afgeleverde werkstuk best wel aardig vinden, maar dan ook niet veel meer dan dat, blijven we op onze honger zitten. Daarmee bedoelen we dat we graag gehad hadden dat de heren wat meer variatie in hun songs brachten, want dat het viertal weet hoe een death metal song op te bouwen en die dan ook nog eens vol overgave energiek en gedreven weten weer te geven, daar twijfelen we zeker en vast niet aan. Dat bewijst het kwartet hier immers keer op keer opnieuw en dat zeven tracks lang. Laat de goede ideeën van deze heren en de songopbouw nog wat sudderen en we verkrijgen een band die we zeker en vast graag zullen terug horen. Nu is het net niet overtuigend genoeg om ons heel echt helemaal over de streep te trekken, alhoewel we op sommige momenten heel goedkeurend hebben geknikt tijdens het afgeleverde materiaal. Maar om echt op te vallen tussen de talrijke releases die elke week opnieuw op onze tafel landt, heb je toch nog iets meer nodig. We moeten dan ook vaststellen dat ‘Lioness’ een goede discografische opener is voor Purnama, maar dat er nog wat werk aan de winkel is willen de heren op internationaal vlak echt gaan meespelen.

Luc Ghyselen (75)

Slovak Metal Army

Tracklist: 1. Acheron 2. War For Home 3. Old Mystery of Black Veins 4. Black Panther 5. No Evil No God 6. Denial Of Humanity 7. Lioness