Götterdämmerung: Neuschwabenland

In tegenstelling tot wat de bandnaam doet vermoeden, is Götterdämmerung géén Duitse band maar wel een Tsjechische meer bepaald uit Brno. Of er enige nazisympathieën mee gemoeid zijn, weten we niet maar albumtitel ‘Neuschwabenland’ verwijst wel naar een deel van Antarctica dat destijds door de nazi’s werd opgeëist. Verder gaan we ons niet verdiepen in het thema maar gaan we het louter hebben over de muziek ook al richten ze zich tekstueel zeker op de wereldoorlogen. Götterdämmerung is met ‘Neuschwabenland’ reeds toe aan een tweede full-album nadat ze opgericht in 2016 al op de proppen kwamen met ‘…Project Riese’ in 2017. De band trekt volop de kaart van de trashmetal en doet dat met verve. De riffs zijn vaak catchy en – zoals verwacht mag worden – vingervlug. Dat wordt bij opener ‘Jarní Probuzení’ (hetgeen “de lente ontbloeit” betekent) onmiddellijk duidelijk waar het gaspedaal vanaf de eerste noot tot het einde wordt ingeduwd. Wat volgt is een trip van net iets meer dan een half uur waarbij het tempo doorgaans weinig ruimte laat om naar adem te happen. Gitaarwerk en zang kunnen ons behoorlijk bekoren want bijzonder veel afwisseling hierbij, maar de drums hinken wat ons betreft achterop. Die klinken ons al te vaak vlak en eerder eentonig. Voor het overige vinden we dat vooral de sound van Kreator – al dan niet gewild – doorklinkt in de nummers. Daar is uiteraard op zich niks mee maar het dient gezegd dat we menen dat ze het niveau van deze grootmeesters niet halen. Kort samengevat: ‘Neuschwabenland’ is een leuk trash-album zonder meer maar slaagt er niet in om ons helemaal te overtuigen. Uitschieter én uitzondering op de plaat is het gelijknamige nummer ‘Neu Schwabenland’ dat met ruim zeven minuten niet enkel op dat vlak helemaal anders is maar ook muzikaal uit een ander vaatje tapt. De lengte van het nummer biedt dan ook de ruimte om met tempo en melodieën te spelen hetgeen een bijzonder gevarieerd nummer oplevert. Het doet de overige nummers echter te zeer verbleken om de plaat over de hele lijn even geslaagd te vinden.

K.H. (68)

Slovak Metal Army

Tracklist: 1. Jarní Probuzeni 2. Alfa Tauri 3. Viktoria Höhe 4. Elbrus 42 5. Trojný Bod 6. Talvisota

7. Die Letzte Schlacht 8. Neu Schwabenland 9. Klíče Němce Strauba