Ultimatium: Virtuality

Ultimatium is een Finse melodic power metal band die in 2001 werd opgestart. Erg veel weerklank in onze contreien heeft de band nog steeds niet en dat na o.a. drie full-albums waarvan ‘Vis Vires Infinitus’ uit 2015 het meest recente is. Met ‘Virtuality’ stelt het gezelschap ons hun nieuwe album voor. Het concept voor dit album ligt in de gevaren die die het wereldwijde web heeft op gebied van delen van informatie op sociale media. Eigenlijk wel een machtig uitgangspunt, maar dat moet je dan wel goed kunnen uitwerken op muzikaal vlak. En …, heel eerlijk, daar wringt het schoentje toch bij dit gezelschap. Het viertal dat de kern van Ultimatium uitmaakt – Matti Pulkkinen (keyboards), Harri Niskanen (gitaar), Tomi Viiltola (vocals) en Matti Auerkallio (drums) – laat zich voor dit album bijstaan door vier extra vocalisten die het hele verhaal mee kleur helpen geven. Zo maken Peter James Goodman (Conquest, ex-Virtuocity), Jukka Nummi (ex-Myon), Emily Leone en Matti Auerkallio (Katra, Manzana, SoulFallen) hier hun opwachting. Verder krijg je er de bijpassende computer teksten bij te horen zodat de klanken van keys en synthesizers hier eigenlijk het leeuwendeel van je aandacht opeisen. En, opnieuw heel eerlijk, dit is voor ons net een stapje te ver. Ook al omdat veel van de nummers nogal lang uitvallen naar onze smaak en omdat de stemmen nogal diep in de mix zitten, kan het geheel niet altijd boeien. We begrijpen wel dat er een pak blieps en bloops langskomen in de virtuele computer wereld en dat die moeten kunnen weer gegeven worden. Hier en daar duikt nog een vingervlugge gitaarsolo op die de meubelen wat probeert te redden, maar over het geheel gezien is dit toch veel te weinig om van een geslaagd album te spreken ondanks het mooie uitgangspunt.

Luc Ghyselen (60)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Vengeance 2. Run Like The Wind 3. Hall Of Heroes 4. Mindcaptives 5. The Seer 6. Dark Cold Day 7. Remorse 8. (Don’t) Fear The Silence 9. Digital Tower 10. Ghost Of Yesterday 11. Scream 12. Together