Stardust: Highway To Heartbreak

Stardust werd opgericht door twee vrienden, Adam Stewart (zang en ritmegitaar) en Tim Keeley (drum) in 2015. Het is een nieuwe AOR-band die uit de ondergrondse Europese scène is opgestaan en door bassist Ben Martin, keyboardspeler Dave Legrand en gitarist Facey vervolledigd werd. De Hongaren hebben eerder al een ep uitgebracht. Die melodieuze rocknummers met aanstekelijke melodieën en teksten zijn bij Frontiers niet onopgemerkt voorbijgegaan. Mark Spiro (Bad English, House Of Lords, Giant) en de Zweedse gitaarheld Tommy Denander hielpen de band met songwriting en productie voor hun debuutalbum. De stijl van de groep is een kruisbestuiving van de klassieke melodieuze hardrock- en AOR-genres, met pakkende refreinen, prachtige keyboards en vocale harmonieën. Gooi daar nog wat gitaren in de stijl van hun favoriete mid-80’s bands bij en je hebt een idee wat je het volgende uurtje mag verwachten. De vlotte melodieuze opener ‘Runaway’ zet meteen de toon. Positieve vibes op een aanstekelijk arrangement rollen vlotjes je oren binnen en de combinatie van drum, gitaar en knappe zoete vocalen is iets waar je enkel vrolijk van wordt. ‘Heartbreaker’ is een uptempo fris klinkend nummer, dat ervoor zorgt dat alles heel vlot verteerbaar blijft. Met kleine progressieve en verrassende keyboardstukjes lukt dat makkelijk. De groovy midtempo ‘Bullet To My Heart’ draait op een ritme dat door de rollende bas aangegeven wordt. De eerste twee nummers waren een leuke verrassing, deze gaat er nog iets boven. Schoonheid moet niet altijd complex zijn, dat bewijst de eerlijke ballad ‘Perfect Obsession’. Simpel en met passie gebracht maar zo’n zalig nummer dat keihard binnenkomt. Na enkele vrij goed nummers lijkt ‘2nd Hand Love’ iets minder te zijn, al blijft het een goed nummer. “You can’t have them all” laat ons zeggen. Wellicht komt dat gevoel omdat het wat minder variatie heeft en minder uitbundig is dan wat we intussen al gehoord hebben. ‘Shout It Out’ opent met een gitaarsolo en vloeit over naar een vrolijk uitnodigend refrein, dat live ongetwijfeld het een en ander in beweging zal zetten. Er moet een stevige ‘Def Leppard’-wind gepasseerd zijn tijdens het schrijfproces van ‘Can’t Stop Loving You’. Deze melodieuze rocker baant zich in alle rust zijn weg tussen de oortjes. Zo’n nummer dat vrij simpel in elkaar zit en toch ‘het’ bezit om op te vallen. Na het progressieve buitenbeentje ‘Eye To Eye’ en het vlotte ‘Hey Mother’ krijgen we een bonustrack waarin we erg veel invloeden van Journey terugvinden. De rustige start van ‘The River Is Rollin’ is misleidend want de afsluiter bloeit naar het refrein toe helemaal open door de vocale bijdrage die plots aan kracht toeneemt en voor een pittig stukje rock zorgt. Het stof dat rond de sterren te vinden is bestaat in vele kleuren en vormen. Soms kan dit in vrolijke en felle kleuren, soms kan dit donker en zonder structuur zijn. Soms kan je het stof pas zien doordat het voor een helder gedeelte hangt. Deze band is duidelijk geïnspireerd door de eerste keuze, hun vrolijke positieve nummers zijn een streling voor het oor. Die diversiteit is ook op die album te vinden, sommige nummers spatten gewoonweg van energie, waar andere meer gedreven ritmerockers zijn. Stardust kan verslavend werken, je bent gewaarschuwd.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Music FRCD 1056

Tracklist: 1. Runaway 2. Heartbreaker 3. Bullet To My Heart 4. Perfect Obsession 5. 2Nd Hand Love 6. Shout It Out 7. Can’t Stop Loving You 8. Eye To Eye 9. Hey Mother 10. Blue Jeans Eyes 11. The River Is Rollin’