October Falls: Syys

October Falls is een atmospheric black metal gezelschap dat zijn sound extra weet te kruiden met wat neofolk. M. Lehto startte October Falls in 2001 op als solo-project, maar na drie ep’s, een full-album en een split, werd October Falls een heuse band in 2007. Marko Tarvonen (dums) en V. Metsola (bass) bleven twee full-albums lang aan boord. Marko bleef op post terwijl Sami Hinkka sinds 2011 voor de basspartijen zorgt. Ook deze samenwerking leverde ondertussen twee full-albums op en daarvan is het eerder dit jaar op de markt gebrachte ‘A Fall Of An Epoch’, een album dat we bij MUSIKA erg goed weten te smaken. Met ‘Syss’ krijgen we een compleet andere benadering, want dit acht tracks tellend album is goed voor net iets meer dan een halfuur ingetogen, rustgevende instrumentale akoestische muziek waarbij je ook wat vogels hoort roepen en er een donderbuit zit aan te komen. Precies alsof je ergens in “the middle of nowhere” naar een akoestische set te luisteren. Het betekent dan ook dan dit album het best tot zijn recht komt tijdens een koude mistroostige avond, terwijl het haardvuur mooi knettert en je in je luie zetel zit genieten van een glas van je lievelingsdrank. De rustgevende muziek die October Falls hier neerzet zal je een tijdlang alle zorgen doen vergeten. Of de vele black metal adepten die de band volgen dit ook naar waarder zullen weten te schatten, betwijfelen we eerlijk gezegd een beetje. Dit neemt alvast niet weg dat wij, van MUSIKA, ook dit werkstuk naar waarde weten te schatten, ook al zijn we niet zo’n grote fan van volledig instrumentale albums. Met ‘Syss’ laat October Falls zich van een volledig andere kant zien en dat kunnen we enkel maar waarderen. Rep je wel richting platenboer want er zijn net geen tweehonderd kopieën beschikbaar.

Luc Ghyselen (80)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. I 2. II 3. III 4. IV 5. V 6. VI 7. VII 8. VIII