Blue Öyster Cult: The Symbol Remains

Het Amerikaanse Blue Öyster Cult werd in 1967 opgestart en zorgt voor een muzikale mix van hard rock, progressive rock, acid rock en occult rock. Dit leverde de band grote successen op als ‘(Don’t Fear) The Reaper’, ‘Godzilla’ en ‘Burnin’ For You’ tijdens de hoogdagen van de band in de jaren zeventig. In Europa kent de band een eerder beperkte aanhang, terwijl men wel storm loopt voor de band in eigen land. Het laatste full-album van het gezelschap dateert reeds van 2001: ‘Curse Of The Hidden Mirror’. Daarna vertelde o.a. Eric Bloom dat het geen zin meer had om nieuw werk te presenteren, daar het grote publiek toch geen muziek meer aankoopt. Maar sinds 2017 liet Buck Dhrame toch een ander geluid horen en vertelde hij dat Blue Öyster Cult aan een nieuw album werkte. Dat nieuwe album, deze ‘The Symbol Remains’, liet dus nog eens drie jaar op zich wachten. Maar de heren hebben er dan ook werk van gemaakt want het album telt veertien tracks die samen goed zijn voor iets meer dan één uur luisterplezier. Elk van de nummers spreekt ons aan en nog steeds klinkt hun muzikale heel melodieus dankzij de mooie cleane vocalen die op tijde en stond worden aangevuld met soepele background vocalen. Dat de band met Eric Bloom (gitaar, keyboards), Buck Dharma (gitaar, keyboards, programmering) en Richie Castellano (gitaar, keyboards, programmering) over drie uitmuntende vocalisten beschikt is natuurlijk een pluspunt op dit vlak en ze krijgen elk hun deel in de spotlight, maar ook bassgitarist Danny Miranda en drummer / percussionist Jules Radino dragen als achtergrond zangers ook vocaal hun steentje bij. Dus op gebied van zuivere cleane vocalen zit je alvast gebeiteld. Maar ook op puur muzikaal vlak weten de heren natuurlijk hun mannetje te staan want hun mix van hard rock, progressivie rock en acid rock klinkt hier uiterst aanstekelijk en zorgt ervoor dat we elk nummer op heel goedkeurend hoofdgeknik onthalen. Nee, een supersucces als ‘(Don’t Fear) The Reaper’ ontdek je hier niet, maar geen van de nummers zakt door het ijs, iets wat wel eens zou kunnen gebeuren als je veertien nummers aanbiedt. Echte uitschieters kunnen we ook niet echt meegeven, daar we de ene dag bijvoorbeeld eerder zouden kiezen voor het vlotte ‘Box In My Head’ dat ons doet denken aan hun oudere nummers, terwijl we de volgende dag eerder het aanstekelijke rockende boogie geluid van ‘Train True’ meer waarderen, en dag daarna dan weer kiezen voor het vlotte en energieke ‘The Return Of St. Cecilia’ met zijn bluesy sound. Of wat dacht je van het naar pure heavy metal neigende krachtige ‘Stand And Fight’. Zo zie je maar: Blue Öyster Cult zorgt voor elk wat wils en dat zal hun fans enkel maar extra plezier schenken. Dat doet ons dan weer besluiten dat we deze ‘The Symbol Remains’ willen aanraden aan elke liefhebber van classic rock / hard rock / arena rock. “Welcome back, Blue Öyster Cult”!

Luc Ghyselen (90)

Frontiers Records

Tracklist: 1. That Was Me 2. Box in My Head 3. Tainted Blood 4. Nightmare Epiphany 5. Edge of the World 6. The Machine 7. Train True (Lennie’s Song) 8. The Return of St. Cecilia 9. Stand and Fight 10. Florida Man 11. The Alchemist 12. Secret Road 13. There’s a Crime 14. Fight