Yaotl Mictlan: Sagrada Tierra Del Jaguar

‘Sagrada Tierra Del Jaguar’ is het derde full-album van het Amerikaanse black metal gezelschap Yaotl Mictlan, iets wat zoveel betekent als “krijgers van het land van de doden”. Deze band staat voor verpulverende black metal met invloeden uit Mexicaanse folk en vooral uit de Maya cultuur. Yaotl Mictlan werd in 1998 opgestart door de broers Yaotl (Drums, percussie, traditionele instrumenten, samples) en Tlatecatl (gitaar, vocals, traditionele instrumenten). Op tekstueel vlak gaan vertellen de heren over de verloren gegane waarden van het leven bij het het Maya volk en de pure Mexicaanse inwoners. De eerste demo van de broers, ‘A Batalla Vamos’ (2001), opende de deuren naar een platenlabel en na het uitbrengen van een eerste full-album, ‘Guerreros de la tierra de los muertos’ (2006), werd het duo uitgebreid tot een full-band. Het was immers niet gemakkelijk om gelijkgestemde zielen te gaan vinden die niet enkel achter de muzikale achtergrond, maar ook achter de tekstuele waarden stonden. Intussen slaagt Yaotl Mitclan er wonderwel in te overleven met een nagenoeg ongewijzigde line-up sinds 2006. Ocelotl (traditionele instrumenten), Nahualli (bass) en Xolotl (gitaar) vervolledigen de line-up. ‘Dentro del manto gris de Chaac’ uit 2010 ging deze ‘Sagrada Tierra Del Jaguar’ voor. Yaotl Mictlan zorgt op dit nieuwe werkstuk voor zeven mooi opgebouwde tracks waar black metal de bovenhand voert, maar waar de traditionele folk en Maya invloeden wonderwel in passen en samensmelten. Machtig, krachtig en dreigend raast het gezelschap zich doorheen de tracks die voldoende in huis hebben om elke liefhebber van zwartgeblakerd geweld over de streep te trekken. Dat die dan niets begrijpt van de dreigende vocalen is niet zo erg, er wordt immers een duister en kil gevoel opgeroepen dat in een dreigende en gitzwarte duisternis verpakt wordt: precies zoals black metal adepten het graag horen. En dank zij het gebruik van die traditionele folk instrumenten krijg je accenten te horen die je bij het gros van de andere black metal bands niet te horen krijgt. En … heel eerlijk: het past wonderwel om er een mysterieus extra dreigend randje aan toe te voegen. En zonder dat we de andere nummers te kort willen doen zijn we vooral gevallen voor het indrukwekkende ‘Buho Lanzadardos’ dat mooi opent met traditionele geluiden om dan over te gaan tot stevig en energiek black metal geweld waar nog kleine accenten uit de Maya cultuur in verwerkt worden. Maar, misschien kiezen we morgen wel voor een andere track die er net iets bovenuit steekt. Kortom, deze ‘Sagrada Tierra Del Jaguar’ van Yaotl Mictlan is een knappe aanvulling voor gelijk welke black metal collectie.

Luc Ghyselen (85)

American Line Productions

Tracklist: 1. Entre Lluvias Fuertes 2. Coatlicue 3. Ba’alche’o’ob 4. Tezcatlipoca-Espejo Relumbrante 5. K’inich Janaab’ Pakal 6. Nuevo Fuego 7. Buho Lanzadardos 8. Sombra del Mictlan