Mörk Gryning: Hinsides Vrede

Het Zweedse Mörk Gryning werd in 1993 opgestart en mag je dus gaan bestempelen als een band die aan de wieg stond van wat we tegenwoordig melodic black metal / death metal noemen. Niet dat de heren geen toegevingen in hun sound hebben aangebracht, want ook invloeden uit thrash en zelfs classic music schuwden de heren niet, al bleef de basis steeds intact. Mörk Gryning werd opgestart door Goth Gorgon (bass, gitaar, keyboards, backing vocals) en Draakh Kimera (drums, gitaar, keyboards, vocals). De eerste twee albums, ‘Tusen år har gått …’ (1995) en ‘Return Fire’ (1997), zorgden voor de nodige erkenning en we maakten zowat voor het eerst ook kennis met een band die teksten afleverde in zijn moedertaal met uitzondering natuurlijk van de Engelstalige bands. Maar met de komst van Avatar (gitaar, vocals) in 1999 kreeg de band nog een extra opstoot. Het was dan ook wat verbazingwekkend dat de stekker er in 2005 werd uit getrokken. Het titelloze vijfde full-album werd nog op de markt gebracht maar dat was het dan ook. Sinds 2016 trekt Mörk Gryning terug naar het muzikale front en deze ‘Hinsides Vrede’ is het eerste studio-album sinds die heropstart. Nog steeds zijn Goth Gorgon, Draakh Kimera en Avatar de drijvende krachten achter dit gezelschap en zowel op dit album als tijdens live concerten wordt het trio ondersteund door drummer CG en Aeon (piano, keyboards). Vocaliste Laura Ute is te horen op ‘Black Spirit’. ‘Hinsides Vrede’ telt twaalf tracks die samen afklokken rond de vijfendertig minuten. Dat betekent vrij korte nummers. Maar die worden op een intense manier gebracht en het gezelschap slaagt er in om ons meteen bij de lurven te pakken. ‘The Depths Of Chinnereth’ zorgt meteen voor een beklijvend gevoel, gitzwarte duisternis en zet een dreigende, wat mysterieuze sound neer. Die gaat zo goed als naadloos over in het energieke en fel beukende black metal geweld van ‘Fältherren’, waarmee de band bewijst dat ze nog niets van hun kracht en / of kunde verloren hebben. Dat ze nog steeds schitterende afwisselingen kunnen maken tussen heftige black metal erupties en doelbewust rustiger gebrachte akoestische stukjes zetten de heren hier meteen heel dik in de verf. Het zorgt er enkel voor dat de heftige erupties nog meer aan kracht en dreiging winnen. We zijn meteen vertrokken voor een heel intense en beklijvende trip doorheen het muzikale landschap dat Mörk Gryning hier voor ons neerzet. De riem van heftigheid, gedrevenheid en energie gaat er voor het eerst echt af met korte instrumentale en akoestisch gebrachte ‘Hindsides’. Het zorgt voor een rustgevend moment want meteen daarna wordt je opnieuw ondergedompeld in de gitzwarte duisternis en kille dreigende wereld van Mörk Gryning. ‘The Night’ pikt de draad immers weer moeiteloos op. En nee de heren zorgen niet enkel voor oeverloos beukend geweld, want nu en dan zorgen rustiger stukjes voor variatie, terwijl de heren ook vocaal uit verschillende vaatjes tappen. De stevige grunts zijn er natuurlijk, maar soms wordt een cleane stem gehanteerd en er is ook heel wat kloeke en stevige samenzang te horen. En dan is er ook de vrouwelijke stem van Laura Ute die in de openingsfase van ‘Black Spirit’ samen met de heren voor een huiveringwekkende intro zorgt. – Deze intro zou helemaal niet misstaan op de soundtrack van een serie als ‘Vikings’. – Daarna drukken de heren het gaspedaal werkelijk heel diep in en is ‘Black Spirit’ een track die barst van intensiteit, kracht en energie terwijl de stem van Laura in en uit het geheel zweeft. Een intense black metal song waarvoor je ons steeds opnieuw mag wakker maken. Afsluiten doen de heren met het rustige melodieuze piano getokkel op ‘On The Elysian Feilds’. Het zorgt ervoor dat je volledig tot rust kan komen om stilletjes te ontwaken uit de heftigheid, de dreiging, de kracht en de duisternis waarin Mörk Gryning je mee voerde. Daarna kan je er opnieuw tegen aan en ben je opnieuw klaar voor een rondje van deze ‘Hindsides Vrede’. Ik vermoed dat je ondertussen begrepen hebt: liefhebbers van (melodic) black metal hebben geen andere keuze dan dit album aan de collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (96)

Season Of Mist SOM 564

Tracklist: 1. The Depths Of Chinnereth 2. Fältherren 3. Existence In A Dream 4. Infernal 5. A Glimpse Of The Sky 6. Hinsides 7. The Night 8. Sleeping In The Embers 9. For Those Departed 10. Without Crown 11. Black Spirit 12.On The Elysian Fields