Awaken: Out Of The Shadows

‘Out Of The Shadows’ is het tweede album van de Amerikaanse band Awaken. Hun sound is een mix van melodic, symphonic, prog en heavy metal zegt de band zelf: persoonlijk vind ik het prog gehalte wat aan de magere kant. Het album is ook een dubbel cd en dit vind ik ietwat onnodig want op den duur treed wat herhaling en soms wat verveling toe. Daarom bleef ik ietwat op mijn honger zitten. Dit is een goed album, zonder meer, waar vooral fans van ietwat oudere metal en symphonic rock veel plezier zullen aan beleven. Maar ik mis wat complexiteit, inventiviteit in de nummers. De band wordt vaak vergeleken met Dream Theater en Symphony X maar kan niet aan deze twee superbands in dit genre tippen. De band is toegankelijker en neigt soms wat meer naar Kamelot. De zang is goed zonder meer en doet mij in bepaalde nummers wat aan Bruce Dickinson denken. De betere nummers op deze dubbelaar zijn de opener, ‘Black From Blue’, een mooie cover van ‘Ride Like The Wind’, ‘Drowning Pool’ met een erg aanstekelijke riff, ‘Dachau Be My Destiny’ met een erg mooi en rustig begin, het titelnummer ‘Out Of The Shadows’ waar duidelijk Kamelot invloeden te horen zijn, het Whitesnake-achtige ‘The Spider Dream’, én ‘Nine Circles pt. 1’ dat aan Black Sabbath met Dio doet denken. Al bij al een aardig album maar ik mis de kers op de taart. Fans van oude metal met wat symfonische invloeden (zeker niet negatief bedoeld) zullen mij tegenspreken want die zullen dit geweldig vinden.

Bart Verlinde (80)

Pure Steel Records PSRCD 219

Tracklist : cd1: 1 Black From Blue 2. Moment Of Truth 3. Ride Like The Wind 4. Drowning Pool 5. My Heart Of Darkness 6. Dachau Be My Destiny / cd2: 1. Out Of The Shadows 2. Only Your Eyes To Weep 3. The Spider Dream 4. Twist Of fate 5. Nine Circles pt. 1 6. Nine Circles pt. 2 7. Nine Circles pt. 3