Thrudvangar: Vegvisir

Met ‘Vegvisir’ komt het Duitse Thrudvangar met een zesde studioalbum op de proppen in hun inmiddels twintigjarige bestaan. De heren hebben er zeven jaar over gedaan om een opvolger te maken voor ‘Tiwaz’ maar het dient gezegd dat ze er duidelijk hun werk van gemaakt hebben. De band klinkt frisser en energieker dan ooit en vanaf opener ‘Vegvisir’ – in feite een instrumentale intro – die naadloos overgaat in ‘Wächter des Brücke’ wordt je ondergedompeld in prachtige Viking metal. Catchy riffs en melodieën, een rauwe zang die je het gevoel geeft van mee de woeste zeeën te trotseren op een drakkar, elk element om een steengoede plaat binnen het genre te maken, is aanwezig, inclusief de koorachtige gezangen. Wie de band niet kent maar fan is van pakweg Thyrfing of vroegere Ensiferum, zal zich hieraan niet mispakken. De jarenlange ervaring van het viertal komt tot uiting in de opbouw en uitwerking van de nummers. Vanaf de eerste luisterbeurt ben je volledig mee met deze plaat. Het klinkt alsof je het allemaal al eens gehoord hebt – maar dan positief bedoeld – doordat de riffs zo aanstekelijk werken. Helaas is er voor ons één minpunt en dat situeert zich in de afsluiter van de plaat. ‘Alles was Bleibt’ wordt in tegenstelling tot de rest van de plaat gezongen met clean vocals en klinkt alleen al daardoor helemaal anders. Op zich zou daar niet eens iets mis mee zijn want niks tegen afwisseling maar dit klinkt ons zo flauw en melig terwijl we zaten te wachten op een knaller van een afsluiter en dat is het dus absoluut niet. Integendeel, het verknalt voor ons deels het goede wat voorafgaat op het album wat dus echt doodzonde is. Kortom, ‘Vegvisir’ is voor ons op het afsluitende nummer na een absolute aanrader.

K.H. (78)

Trollzorn

Tracklist: 1. Vegvisir 2. Wächter der Brücke 3. Jörmungandr 4. Ran 5. Hravnagud 6. Fenrirs Brut 7. Siegvaters Maid 8. Sturm aus Eisen 9. Für die Ewigkeit 10. Fardrengir 11. Alles was bleibt