Amiensus: Abreaction

Met ‘Abreaction’ is het Amerikaanse Amiensus aan zijn derde full-album toe, terwijl er ook al een aantal split’s en ep’s in hun discografie prijken. Deze progressive black metal band werd in 2010 opgestart en heet met Alec Rosza (gitaar, keyboards, vocale) en James Benson (gitaar, vocals) twee spilfiguren. Zelf zeggen ze dat dit nieuwe album de perfecte symbiose vormt van hun vorige werkstukken: de beklijvende melodieuze lijnen van ‘Restoration’ (het eerste full-album uit 2013), de meer progressieve hoogtepunten van ‘Ascension’ (tweede full-album uit 2015) en de enorme kracht en power die men uitstraalde op ‘All Paths Lead To Death’ (de tweede ep uit 2017). En uiteindelijk kunnen wij ons daar wel ergens in vinden. ‘Abreaction’ is een negen – tien tracks indien je voor de cd versie kiest – tracks tellend werkstuk dat zowel gedreven als uiterst energieke stukken black metal bevat die bol staan van duisternis, dreiging en kracht, als dat er fragmenten langskomen waar melodie en ja zelfs rust de boventoon voert. Deze afwisseling zorgt er natuurlijk voor dat de rustpunten extra in de verf komen te staan. En daar ze die dan meestal ook nog afwerken met heel mooie cleane vocalen ontstaat er een heel groot contrast met de stevige black metal erupties die elke track ook kent. Daar zet Amiensus dan weer in op de typische zware, dreigende black metal vocalen. Een kleine vijftig minuten lang slingert Amiensus je dus heen en weer tussen duisternis met een alles verzengende kracht en rustiger, meer melodieuze fragmenten. Echte uitschieters kwamen we niet tegen, maar we hebben ons ook geen milliseconde verveelt tijdens deze dreigende rollercoaster die tal van verschillende emoties en gevoelens in ons los weet te brengen. De afsluiter op onze promo kopie – je weet wel, de eerder vermeldde tiende track – is een akoestische versie van ‘A Convocation Of Spirits’. En alhoewel akoestisch straalt ook dit werkstuk heel veel dreiging en een kille, koude duisternis uit. Ons besluit is dan ook vrij simpel weer te geven: Amiensus zorgt met dit derde full-album waar een heel knap werkstuk. Liefhebbers van (progressive) black metal kunnen de geldbeugel opnieuw open trekken.

Luc Ghyselen (88)

Transcending Records

Tracklist: 1. Beneath the Waves 2. Divinity 3. To the Edge of Life 4. A Convocation of Spirits 5. Euphorica 6. Drowned 7. Cold Viscera 8. All That Is Unknown 9. Iconoclasm 10. A Convocation of Spirits (Acoustic)