Brad Stivers: Six (ep)

Brad Stivers is een Amerikaanse twintiger die zich al een hele poos muzikaal laat gelden aan een mix van blues en rhythm ‘n’ blues. Na zijn goed ontvangen full debuutalbum ‘Took You Long Enough’ uit 2017 komt hij nu met deze zes tracks tellende ep op de proppen. Brad is de vocalist en gitarist op dit schijfje terwijl hij “hulp” kreeg van o.a. drumster Lindsay Beaver, saxofonist Sax Gordon, Barry Cooke en Reo Casey. Je hoort reeds tijdens de opener dat Brad op gitaarvlak de mosterd haalt bij de drie King’s uit de bluesgeschiedenis: B.B., Albert en Freddie. Vocaal staat hij zijn mannetje zonder er echt bovenuit te steken. ‘Lose Your Love’ opent en laat een goede indruk na met knap gitaarspel en mooie orgelklanken. We houden de naam Sean Costello wat in het achterhoofd. Iets wat we nogmaals aanduiden bij de opvolger, het swingende ‘Three Times A Fool’ waarin Brad de naam B.B. King laat vallen en je opnieuw een duidelijk statement krijgt waar hij de mosterd vandaan haalt, terwijl hij in zijn rinkelende gitaarsolo net iets meer naar Albert King neigt. Tijdens ‘Just A Memory’ is er ruimte voor Sax Gordon in een mooi opgebouwde rhythm ‘n’ blues nummer. ‘The Very Thought Of You’ haalt er het tempo volledig uit. Deze ballade is ons toch te zeemzoet en gelukkig wordt er daarna rockend verder gegaan met ‘Turn Your damper Down’, een duet tussen Brad en Lindsay, al blijft die laatste wel wat in de schaduw staan. Met ‘Your Turn To Cry’ zijn we bij de afsluiter aangekomen. Opnieuw een traag gebracht nummer dat naar onze smaak toch iets beter smaakt dan de vorige ballade. Echt overweldigd zijn we niet door dit nieuwe werkstuk van Brad Stivers: de ballades vinden we immers een heel stuk minder en daarmee is een derde van deze ep al voorbij. Wat rest is oerdegelijke blues / rhythm ‘n’ blues, maar mist het nodige peper en zout, die een artiest als Sean Costello ons wel leverde. ‘Six’ is dus “goed, zonder meer”.

Luc Ghyselen (72)

Vizztone Records VT-BS 02

Tracklist: 1. Lose Your Name 2. Three Times A Fool 3. Just A Memory 4. The Very Thought Of You 5. Turn Your Damper Down 6; Your Turn To Cry