Twisted Mist: Orbios

Twisted Mist, een Franse “band” met als thuishaven Reims, werd in 2014 opgestart door een viertal dat zich muzikaal wilde uitleven aan de hand van technical death metal. Het is er nooit van gekomen want in 2016 was Twisted Mist geen kwartet meer, maar enkel een duo dat een volledige andere muzikale koers kiest en dat dus enkel een studio project is geworden. Het tweetal – Nicolas (bass, fluit, ocarina (een soort fluit), percussie, vocals) en Olivier (bouzouki, drums, gitaar, hurdy gurdy, vocals) – is met dit ‘Orbios’ aan zijn derde full-album toe. Eerder werden reeds ‘Mortui Vivos Docent’ (2017) en ‘Le brâme’ (2018) op de markt gebracht. Zoals je al kan afleiden uit het de gebruikte instrumenten staat Twisted Mist voor een mix van pagan en folk metal. Inspiratie halen de heren bij middeleeuwse werkstukken van bijvoorbeeld Guillaume de Machaud, maar ook bands als Wardruna, Eluveitie, Corvus Corax en ja zelfs Sepultura vormen inspiratiebronnen. Daarmee willen we zeker niet gezegd hebben dat Twisted Mist iets vergelijkbaars neerzetten als een van die genoemde bands. Nee, helemaal niet, Twisted Mist heeft een volledig eigen gezicht dat, vooral door de invloeden van de middeleeuwse muziek, meer neigt naar iets wat we als medieval folk metal kunnen omschrijven. Een heel mooi voorbeeld vinden we bijvoorbeeld ‘Equinoxe’. Dat betekent echter niet dat we de overige tracks als minderwaardig beschouwen. Misschien zelfs integendeel. Elk nummer heeft zijn eigen gezicht en de ene keer kiezen de heren voor een hardere, zwaardere benadering (meer richting metal), terwijl ze een andere keer duidelijker opteren voor een meer medieval aanpak. Nog een andere keer mikken ze duidelijker op pagan invloeden en krijg je een heel beklijvend werkstuk te horen. Check daarvoor eens ‘Finis Vitae’, al komt daar ook heel wat folk bij kijken, want in elke track gebruiken ze wel meedere invloeden en richtingsaanwijzers. We weten dat pakken metal fanaten hun neus krullen bij het horen van de termen pagan of folk metal, en dat zal dus ook het geval zijn voor Twisted Mist. Wij daarentegen zijn hier wel voor te vinden en hopen bijvoorbeeld stilletjes dat Twisted Mist eens een concert weg geeft op Cernunnos Pagan Fest, een festival waar dit project zich duidelijk in zijn sas zou voelen.

Luc Ghyselen (85)

Music-Records

Tracklist: 1. Matir 2. Vae Soli 3. Equinoxe 4. Finis Vitae 5. Memento Mori 6. La peste soit de ma chair 7. Orbios