Star Insight: Across The Galaxy

Het Finse Star Insight is reeds actief sinds 2005 en toch is deze ‘Across The Galaxy’ onze kennismaking met dit symphonic melodic power metal gezelschap. Gelukkig bestaat er dan zoiets als het wereldwijde web om wat informatie op te zoeken. Zo kwamen we dan ook te weten dat Star Insight op gebied van discografie nog niet echt veel heeft opgebouwd. Een paar demo’s, een ep en een full-album. Dat laatste is het meest recente werk en dateert ondertussen ook reeds van 2014. We hebben er het raden naar hoe dit allemaal klinkt. ‘Across The Galaxy’, het tweede full-album van Star Insight, bevalt ons eigenlijk wel. Niet dat we nu stijl achterover vallen van wat het gezelschap – Pekka Rajala (vocals, synth, programmering), Anna Pellikka (vocals), Mikael Nurmi (gitaar, synth, programmering), Toni Jokinen aka Riveryman (lead gitaar) en Aapo Timonen (bass) – hier aflevert, maar elk van de elf tracks mag gehoord worden. De wisselwerking tussen de vocalen van Pekka en Anna zorgen voor mooie contrasten en wij vallen vooral voor de stem van Anna die echt een meerwaarde biedt aan het geheel en, voor ons part, nog meer uitgespeeld mag worden. Verder ontdekken we mooi opgebouwde nummers die voldoende kracht ontwikkelingen en die die mooi aan melodie koppelt. Het geheel ligt ook heel goed in het gehoor zodat we ook de termen “catchy” en zelfs “aanstekelijk” durven in de mond nemen. Verder vallen ook de mooie gitaarsolo’s in gunstige zin op, terwijl de band voor een aantal arrangementen duidelijk heel goed geluisterd heeft naar Nightwish (check bijvoorbeeld ‘Lost In The Starlight’). Het is niet zo dat we nu alles even geslaagd vinden – o.a. de openingsfase van ‘Past, Present & Future’ met zijn elektronische stemgeluiden vinden we maar zus en zo – maar uiteindelijk past het wel in het algemene plaatje. Voor het overige kleurt Star Insight mooi binnen de lijntjes van wat je kan verwachten bij een symphonic melodic power metal gezelschap. We kunnen dus stellen dat Star Insight met deze ‘Across The Galaxy’ een mooi schijfje heeft afgeleverd die liefhebbers van het (sub)genre absoluut zullen weten te waarderen. En mogen we de band ook aanraden, om niet al te lang te wachten met opvolger, anders raken ze terug in de vergeethoek.

Luc Ghyselen (84)

Inverse Records

Tracklist: 1. Escape As A Last Resort 2. Reaching For The Sky Above 3. I’m Not A Number 4. It’s All Lies 5. Withing Horizon 6. Across The Galaxy 7. Death To The Stars 8. Past, Present & Future 9. Lost In The Starlight 10. Over The Edge 11. Shine On Me Once Again