Jaded Heart: Stand Your Ground

Een band die intussen al een veertiende album uitbrengt, daar moet een succesformule achter zitten. Jaded Heart staat al jaren garant voor melodieuze rocknummers met groot meezinggehalte. Toch wisten de heren het deze keer iets anders aan te pakken. Voor het eerst in jaren kwam de hele band bij elkaar en schreven twee nummers samen in hun repetitieruimte in Keulen. In nog geen drie uur waren de nummers ‘Hero To Zero’ en ‘Kill Your Masters’ geschreven. Omdat de band in verschillende landen woont was dit geen gemakkelijke opgave zoals je je kunt voorstellen. Wat mixen en masteren betreft hoeven we ook al niet te twijfelen, gezien Erik Martensson (Eclipse) dit voor zijn rekening nam. Gestart in 1994, nu meer dan 25 jaar muzikale ervaring in eerlijke gepolijste rock zonder franjes met ruwe vocalen, het zal hier wellicht niet anders worden. Waarom zou het, de heren hebben hun strepen meer dan verdiend. Wel, dat blijkt nu net toch zo te zijn, dit is het eerste album zonder keyboard. Deze stap werd al een tijdje overwogen en daardoor zullen de heren wellicht iets zwaarder klinken. De band is getransformeerd in een melodieuze metal band met zware gitaren en moderne metaldrums. In de stabiele line-up vinden we al een tijdje vocalist Johan Fahlberg, gitaristen Peter Östros en Masahiro Eto, bassist Michael Müller en drummer Bodo Stricker. Het gladiatorenidee van de hoes kwam van Thomas Ewerhard. Het titelnummer ‘Stand Your Ground’ gaat juist over dat onderwerp. Andere nummers kwamen tot stand door samenwerking met externe tekstschrijver Johnny Lindberg. Na de intro ‘Inception’ valt ‘Stand Your Ground‘ melodieus, maar pittig binnen. Een beetje ruw met leuke tempo / ritme wisseling in refrein, het zorgt dat het nummer open getrokken wordt. Een vrij groot verschil met ‘One Last Time’, dat passiever en trager is en daardoor een stuk minder variatie en levenslust bevat. ‘Reap What You Sow’ is een catchy en uptempo rocker, die met sprankelend gitaarwerk opgesmukt wordt. De dubbele basdrumlijnen zijn een prettige meerwaarde aan de intensiteit van het nummer. Spijtig genoeg duren mooie liedjes niet lang, in dit geval slechts drie minuutjes. Op een glamachtige bombastische ondertoon breekt ‘Break Free‘ met wat we eerder al gehoord hebben. De backing vocalen die het nummer ruimte geven, zorgen voor een los gevoel in dit ritmisch nummer. De hummende baslijnen en virtuoze gitaarsolo onderstrepen dit nog. Beenhard en op het snee van het mes snoert een vingervlugge snarenplukker de keel en geeft de aftrap van ‘Hero To Zero’. Ruw en agressief gitaarwerk is ook hier knap verdeeld. We moeten een tandje terugschakelen bij ‘Kill Your Masters’ en we krijgen meteen terug wat meer oog voor melodie. Het catchy nummer varieert in tempo en kent zelfs een intermezzo waarbij het nummer vrijwel helemaal tot rust kan komen. Een klassieke heavy metalriff opent ‘Embrace A Demon’. Een progressieve gitaarstukje brengt ons bij het refrein dat een stuk melodieuzer en positiever uitpakt. Je wordt van de catchy melodielijnen van ‘Hopelessly Addicted‘ al vlug verslaafd, evenals de gitaarsolo van het klassiekere ‘Self Destruction’. Na de ballad ‘Stay’ sluiten we met de twee vrolijke meezingers ‘Lost In Confusion’ en de instant happy ‘Inside A Hurricane’ een album af, dat een pak ruwer klinkt dan we van de band gewoon zijn. Toch blijven de kwaliteiten bovendrijven en is de melodie gebleven aan deze succesformule. Een mooie aanvulling aan de inmiddels indrukwekkende lijst albums, veertien studio-albums in totaal, dat de band uitgebracht heeft.

Rocking Klingon (80)

Massacre Records

Tracklist: 1. Inception 2. Stand Your Ground 3. One Last Time 4. Reap What You Sow 5. Break Free 6. Hero To Zero 7. Kill Your Masters 8. Embrace A Demon 9. Hopelessly Addicted 10. Self Destruction 11. Stay 12. Lost In Confusion 13. Inside A Hurricane