The Electric Mud: Burn The Ships

Met ‘Burn The Ships’ is The Electric Mud, een Amerikaans viertal bestaande uit Constantine Grim (gitaar), Pierson Whicker (drums, percussie), Peter Kolter (vocals, gitaar) en Tommy Scott(bass), toe aan zijn tweede full-album. De band werd in 2013 opgestart maar de heren hadden al ervaring opgedaan bij een aantal andere lokale bandjes. Na stevige repetities vonden de heren hun sound: een mix van stoner, hard rock, retro rock, metal en Southern rock. Na het debuutalbum, ‘Bull Gator’, in 2018 togen ze extra aan het werk wat betreft live shows en zo deelde het kwartet het podium met o.a. Molly Hatchet, Blackfoot, The Devon Allman Band en Brother Hawk. De heren trokken zo ook de aandacht van Small Stone Records en het tweede full-album, deze ‘Burn The Ships’ dus, wordt dan ook door dat label op de markt gebracht. Het nieuwste werkstuk telt negen tracks die een krachtige sound laten horen met een heel solide en stevige basis van bass en drums. De krachtige riffs bouwen daar mooi op en het geheel wordt afgerond met soepele vocalen en melodieuze gitaarsolo’s. Nee, vernieuwend is dit absoluut niet, maar wat deert het ons als het goed gebracht wordt? En daar zorgt dit viertal wel voor want nergens is er een mindere track te bespeuren. Het ene nummer klinkt al wat zwaarder dan het andere. Soms gaan ze zelfs iets meer een bluesy richting op, maar als pure blues of blues rock klinkt het nergens. Kortom, met The Electric Mud zit je echt wel goed indien je houdt van zwaar, stevig en krachtig klinkende stoner rock / retro rock. Nog een vergelijkingspunt nodig? Denk misschien aan Blues Pills maar dan met krachtige mannelijke vocalen. In ieder geval zou dit moeten volstaan om liefhebbers van het (sub)genre te overtuigen om dit tweede album van The Electric Mud aan hun collectie toe te voegen. We hoorden niet echt uitschieters, maar miskleunen komen heel zeker niet aan bod, al vinden we dat de drumsolo tijdens ‘Led Belly’ toch iets te langdradig uitvalt.

Luc Ghyselen (80)

Small Stone Records

Tracklist: 1. The First Murder On Mars 2. Stone Hands 3. Reptile 4. A Greater Evil 5. Call The Judge 6. Priestess 7. Good Monster 8. Led Belly 9. Terrestrial Birds