Scimitar: Shadows Of Man

Deze Scimitar – er zijn of waren nog bands met die naam actief – is afkomstig uit het Canadese Victoria, British Columbia. Deze band werd in 2008 opgestart en startte, op gebied van het uitbouwen van een discografie, vrij voortvarend met een titelloze ep (2009), een full-album (‘Black Waters’ – 2010) en opnieuw een ep (‘Black waters Tour’ – 2011). op een paar singletjes na bleef het daarna uiterst stil op discografisch gebied. Tot vorig jaar dus, want dan zag deze ‘Shadows Of Man’ het levenslicht. Door omstandigheden viel dat album pas onlangs op onze deurmat, maar als we dan lezen dat dit gezelschap een mix brengt van melodic death metal en pagan metal, met minieme invloeden uit black metal, is onze interesse toch gewekt. En zonder dat de heren ons hier omver blazen, vinden we deze ‘Shadows Of Man’ best wel een knappe luisterervaring indien je houdt van folk / pagan metal met invloeden uit melodic death metal en wat black metal. De instrumentale opener zorgt voor een mooie start met echt duidelijk folk invloeden. Een wat rustig begin gaat immers mooi over in een vrij energiek tempo en ritme dat aanstekelijk werkt. Wat kloeke och’s en ach’s niet te na gesproken laat Scimitar nog niet in zijn vocale kaarten kijken. Die komen aan bod vanaf ‘Knights Collapse’, een mooi opgebouwde track die meteen alle ingrediënten weer geeft waaruit Scimitar put om hun sound op te bouwen. We hadden eerlijk gezegd op stevige vocalen à la Eluveitie gerekend, maar zo klinkt dit gezelschap allerminst. Ook geen grunts, wel een kloeke stem die kracht uitstraalt en precies past bij een pagan / folk metal band. Soms komt er nog wat extra kloeke samenzang aan te pas, maar dat stoort nergens. Ook op puur muzikaal vlak weten de heren mooie accenten te leggen zonder dat dit gezelschap vernieuwend uit de hoek komt. De meeste nummers krijgen een aanstekelijke vibe mee zodat stilstaan of stil zitten zo goed als onmogelijk lijkt. Track na track – je krijgt er negen te horen als we de instrumentale opener mee tellen – weet het gezelschap ons over de streep te trekken en we zouden dit gezelschap dan ook eens graag tijdens een live concert aan het werk zien en horen. Een festival als het Franse Cernunnos Pagan Fest lijkt ons een ideale springplank voor Scimitar in Europa.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. State Of Nature 2. Knights Collapse 3. Flayed On The Birth Rack 4. Wandering At The Moon 5. To Cultivate With Spears 6. Shadows Of Man I: Imperium 7. Shadows Of Man II: Cataclysm 8. Where Ancient Spectres Lie 9. Mysterium, Tremendum Et Fascinans