Six Feet Under: Nightmares Of The Decomposed

Met ‘Nightmares Of the Decomposed’ voegt het Amerikaanse Six Feet Under een nieuw hoofdstuk toe aan het reeds omvangrijke oeuvre van dit gezelschap. Six Feet Under werd in 1993 opgestart door vocalist Chris Barnes en gitarist Allen West die dit als een side project beschouwden want Barnes had voldoende aan Cannibal Corpse en West had zijn werk met Obituary. Zo’n twee jaar later werd het toch een full-time project / band want Chris Barnes was uit Cannibal Corpse gezet. Ondertussen zijn we iets meer dan vijfendertig jaar verder en zorgde Six Feet Under voor een ruime discografie. Dit is immers het zeventiende full-album van de band al zitten daar wel vier albums tussen met coverversies (de “Graveyard Classics”-serie). Op dit nieuwe album krijgt Chris Barnes, als enige overblijver van de originele line-up, nu opnieuw medewerking van gitarist Jack Owen waarmee hij nog samen werkte bij Cannibal Corpse. De rest van de huidige line-up bestaat uit gitarist Ray Suhy, bassist Jeff Hughell en drummer Marco Pitruzzella. De twaalf nummers op deze ‘Nightmares Of the Decomposed’ werden voornamelijk geschreven door Jack, terwijl Chris opnieuw voornamelijk in stond voor de lyrics. Een kleine vijfenveertig minuten lang neemt het vijftal je mee op een reis doorheen death metal landschap waar de heren een heel pak groove in verwerken. En toch pakt de mayonaise niet echt bij ondergetekende. Daarvoor zijn vooral de zware, diepe vocalen van Chris debet aan. De diepe, zware stem klinkt me immers veel te monotoon in de oren, terwijl de groove van de band wel eens wat meer variatie in het vocalen gedeelte vraagt. Wat, daar knelt het schoentje allerminst: op puur muzikaal vlak zorgen de heren van Six Feet Under voor voldoende variatie in kracht, tempo, ritme en groove met soms rollende basslijnen, klaterende drumpatronen, goed gestructureerde riffs en vooral knap opgebouwde gitaarsolo’s. Maar dat alles wordt, naar mijn smaak, in beetje te niet gedaan door de stem van de bandleider. Kijk, we kunnen er natuurlijk niet om heen: als je een discografie als deze kan opbouwen, betekent dit dat je een stevige fanbasis hebt die je product in hun collectie wil. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ook wij als een blok voor Six Feet Under vallen en dit werk de hemel zullen in prijzen.

Luc Ghyselen (68)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Amputator 2. Zodiac 3. The Rotting 4. Death Will Follow 5. Migraine 6. The Noose 7. Blood Of The Zombie 8. Self Imposed Death Sentence 9. Dead Girls Don’t Scream 10. Drink Blood, Get High 11. Labyrinth Of Insanity 12. Without Your Life