Dark Quarterer: Pompei

Dark Quarterer is een Italiaanse band die reeds in 1974 werd opgestart als Omega R. De naam werd in 1980 gewijzigd tot Dark Quarterer en tegenwoordig telt de band nog steeds twee originele leden: bassist en vocalist Gianni Nepi en drummer Paolo “Nipa” Ninci. Verder vinden we gitarist Fransesco Sozzi en Fransesco Longhi (keyboards) terug in de huidige line-up. Met ‘Pompei’ is Dark Quarterer aan album nummer acht toe en het is meteen het allereerste concept album geworden van deze epic progressive metal band. Slechts zes tracks krijg je te horen, maar zoals meestal het geval is bij progressief getinte metal bands zijn de nummers dan ook vrij lang uitgesponnen. Het album ‘Pompei’ is gebaseerd op het boek van de Italiaanse auteur Alberto Angelo getiteld ‘The Last Three Days Of Pompei’ over de de uitbraak van de Vesuvius in het jaar 79 die aan zo’n 20.000 mensen het leven kostte. Dark Quarterer heeft er zijn eigen draai aan en dat vertaald zich in het feit dat ze deze gebeurtenis bekijken vanuit verschillende standpunten. Zo mag ook de Vesuvius, net alsof de vulkaan een menselijke wezen is, zijn verhaal brengen. Het heeft een misschien aparte visie op het gebeuren. Zelf kunnen we dit werkstuk maar matig waarderen, en dat is dan vooral te wijten aan het feit dat het stem timbre van Gianni ons absoluut niet ligt. Sommige fragmenten vinden we best wel geslaagd maar meestal fronsen we stevig de wenkbrauwen wanneer de stem de aandacht opeist. Maar we moeten ook toegeven dat er ook compleet muzikale fragmenten de revue passeren die ons maar weinig tot zelfs niets doen. Het geheel is naar onze smaak ook te lang gerekt, met dus instrumentale stukken die, opnieuw naar onze smaak, ons nergens heen brengen en het nummer enkel maar wat langer weten te maken. Maar misschien ligt het wel uitsluitend aan ons, omdat we iets te verwend zijn, en kunnen liefhebbers van progressive metal deze versie van ‘Pompei’ wel smaken.

Luc Ghyselen (68)

Cruz Del Sur Music

Tracklist: 1. Vesuvius 2. Welcome To The Day Of Death 3. Panic 4. Plinius the Elder 5. Gladiator 6. Forever