Communic: Hiding From The World

Hoe hip is Communic (nog)? Ik heb er eerlijk gezegd geen idee van. Hoeft ook niet, want ik vermoed dat er wel fans zoals ik zullen zijn die zeer blij zijn met een nieuw album. In het geval van ‘Hiding From The World’ het zesde al. Er is ondertussen, gelukkig maar, niets spectaculairs gebeurd met de band. Alle drie de bandleden doen weer mee en ondertussen is dit het tweede album voor AFM Records, nadat de eerste vier op Nuclear Blast verschenen zijn. Deze werden trouwens een paar jaar geleden gebundeld in een mooi uitgevoerde en zacht geprijsde box. Op het eerste gehoor is ook de stijl van de band intact gebleven. Opener ‘Plunder Of Thoughts’ zal ik maar categoriseren onder “niet tegenvallend”. ‘Hiding From The World’ opent nogal melig, maar laat geleidelijk aan toch wat spierballengerol zien. Twee nummers ver valt het album toch nog niet echt mee vind ik. En ‘My Temple Of Pride’ lijkt ook geen beterschap te brengen. Met slechts 8 nummers begin de paniek toch een beetje toe te slaan bij mij. ‘Face In The Crowd’ laat dan weer een band horen die dichter aanleunt bij de vertrouwde Communic-sound, maar verder enkel een paar kleine en middelgrote potten breekt, maar vooralsnog nog geen grote. ’Born Without A Heart’ is ook niet echt mijn ding. ‘Scavengers Await’ is dan weer Communic zoals ik het graag hoor: thrashy progressif power metal. ‘Soon To Be’ is eigenlijk het korte brugje naar afsluiter ‘Forgotten’, een langer nummer dat OK is. Spijtig genoeg laat Communic mij een beetje op mijn honger zitten. Dit is niet de terugkeer waar ik van gedroomd heb: teveel meligheid, te weinig drama / spanning, te weinig scherpte, te weinig ballen. Spijtig, na zeventien jaar zou je toch verwachten dat deze gedegen muzikanten wat straffer uit de hoek zouden komen.

Frederik Blieck (70)

AFM Records

Trackllist: 1. Plunder Of Thoughts 2. Hiding From The World 3. My Temple Of Pride 4. Face In The Crowd 5. Born Without A Heart 6. Scavengers Await 7. Soon To Be 8. Forgotten