Scardust: Strangers

Scardust komt uit Israel en brengt een mix van symfonisch en progressief, gekruid met invloeden uit Jiddische muziek. Ja, Israel herbergt wel een aantal bands die de moeite waard zijn. Wat dacht u van Orphaned Land, Hammercult, Tomorrow’s Rain, Winterhorde, Distorted, The Bishop of Hexen, etc. Dit is hun tweede album, de opvolger van debuut ‘Sands Of Time’ uit 2017. Deze verzameling songs klinkt echter geheel anders. U moet echt wel alle vooroordelen of verwachtingen van u afgooien om dit te beluisteren. Deze plaat kent geen voorganger. Je zou denken dat anno 2020 alles al eens gecomponeerd werd. Niets is blijkbaar minder waar. Ik vermoed dat het management van M-Theory Audio een paar keer zal gefronst bij de kennismaking met ‘Strangers’. Ik wil het voor de mogelijke luisteraar niet vergallen, maar neem het van mij aan dat u dit jaar geen vergelijkbare plaat zal beluisteren. Er zijn er ongetwijfeld die dit niet graag zullen horen, toegankelijk is het iets minder, spannend des te meer. In de verte doet het enigszins aan Ayreon of aan The Gentle Storm denken, maar dat komt omdat er parallellen zijn tussen zangeres / componiste Noa Gruman en Anneke Van Giersbergen. Dit levert fenomenale songs als ‘Strangers’ en ‘Concrete Cages’ op. In ‘Concrete Ages’ duikt er dan ook nog eens een speciale gast op die dit nummer een meerwaarde meegeeft van epische proporties. Een ander naam waarmee men ongetwijfeld zal vergelijken is Therion. De band zal er denk vrij gerust in zijn. Elf nummers lang doen ze gewoon hun zin, waarbij je van de ene verbazing in de andere terecht komt. Mij dunkt dat Scardust een lange toekomst beschoren is en dat we zeker het einde van de mogelijkheden van deze band nog niet hebben gezien. Als je denkt dat het geheel misschien wat te zacht zal klinken, bedenk u dan vooral. Noa geeft het geheel strak in handen en een duidelijk plan met deze band.

Frederik Blieck (89)

M-Theory- Audio

1. Overture For The Estranged 2. Break The Ice 3. Tantibus II 4. Strangesr 5. Concrete Cages 6. Over 7. Under 8. Huts 9. Gone 10. Addicted 11. Mist