Evildead: United $tate$ Of Anarchy

Het Amerikaanse Evildead heeft reeds een wat vreemde rit achter de rug. De band werd in 1986 opgericht. Eerst nog als side-project maar al vlug toch als een eigenzinnig klinkende trash metal band. Eigenzinnig in het woord van teksten waar de heren, net als tal van hardcore en punk bands, geen politiek blad voor de mond schuwen. ‘Rise Above’, de eerste ep uit 1989 deed wat stof opwaaien en de eerste twee full-albums, ‘Annihilation Of Civilization’ (1989) en ‘The Underworld’ (1991), bleken voltreffers. Toch viel het doek over Evildead in 1995. Er was een heropflakkering tussen 2008 en 2012, maar het is pas sinds 2016 dat we Evildead terug echt welkom mogen heten aan het thrash front. Nu komt de band er aan met een nieuw full-album: ‘United $tate$ Of Anarchy’. Negen vrij kort gehouden thrash nummers vuurt het gezelschap – Rob Alaniz (drums), Juan Garcia (gitaar), Phil Flores (vocals), Albert Gonzales (gitaar) en Karlos Medina (bass) – op ons af. En het mag gezegd zijn: Evildead zorgt voor een (h)eerlijk moment waar thrash metal mooi samensmelt met punk / hardcore. Dat laatste komt opnieuw vooral tot uiting in de vocalen waar opnieuw een pak politieke frustraties in verwerkt worden. Door deze aanpak kan je het gezelschap natuurlijk ook gemakkelijk in het vakje crossover duwen. Enig nadeel is misschien de toch wel korte duurtijd van nog geen vijfendertig minuten. Kies je daarentegen voor de vinyl versie van dit album dan krijg je er met ‘Planet Claire 2020’ (origineel van B-52’s) nog een extra track bij. Wij hebben dat geluk niet met het ons toegestuurde promo-exemplaar en eigenlijk vinden we dit wel spijtig. Toch zijn we nu ook reeds tevreden met dit nieuwe werkstukje van Evildead. Niet dat de heren nieuwe paden inslaan, maar goed gebracht thrash metal / crossover gaat er bij ons altijd vlot in. En dat is op deze ‘United $tate$ Of Anarchy’ het geval.

Luc Ghyselen (78)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. The Decending 2. Word Of God 3. Napoleon Complex 4. Greenhouse 5. Without A Cause 6. No Difference 7. Blasphemy Divine 8. A.O.P. / War Dance 9. Seed Of Doubt