Neptune: Northern Steel

Net als wijzelf zullen er velen zijn die nog nooit van het Zweedse Neptune hebben gehoord ondanks het feit dat de band reeds actief is sinds 1980. Maar de demo’s die de heren tussen de opstart en 1987 hebben opgenomen werden nooit echt op een deftige manier aan de man / vrouw gebracht zodat echte erkenning uit bleef. Het einde van Neptune was dan ook echt wel inzicht, ware het niet dat Cult Metal Classics Records weet kreeg van die demo’s en die verzamelde op zowel cd als op vinyl. ‘Land Of Northern’ werd in 2018 op de markt gebracht en het zaadje kiemde rustig verder en zorgde ervoor dat Neptune, met een nieuwe line-up weliswaar, aan het werk ging. Toch sloeg het noodlot nog eens toe voor het gezelschap toen originele vocalist Reine “Ray Elex” Alexandersson vorig jaar overleed. Broer Roland “Rowland Alex’ besloot om de plaats in te nemen en het twaalf tracks tellende ‘Northern Steel’ is het resultaat. Neptune staat voor traditional heavy metal en dit betekent dat kracht en melodie mooi aan elkaar gekoppeld worden in vrij toegankelijke nummers. Liefhebbers van het (sub)genre zullen hier zeker van genieten en zullen vele refreinen uit volle borst kunnen meebrullen. Headbangen en je luchtgitaar geselen kan je natuurlijk ook. Zelf vinden we dat het geheel net iets te weinig kracht uitstraalt om ons volledig te overtuigen. Let wel: het klinkt allemaal goed, krachtig en melodieus, maar wij missen een rauwer randje en wat extra energie en gedrevenheid. Kortom het klinkt ons toch net iets te braaf in de oren al kan dit natuurlijk ook voortkomen door het feit dat Alar Surna het geheel mixte en daar die man hoge ogen gooide met een band als Roxette is het enigszins begrijpbaar dat hij voor een meer toegankelijke – lees “mainstream rock” – sound kiest. ‘Northern Steel’ is dus best een aangenaam schijfje geworden om te beluisteren, maar mist, naar onze bescheiden mening, wat kracht en energie, én vooral rauwe randje.

Luc Ghyselen (75)

Black Lodge

Tracklist: 1. The Prophecy 2. Viking Stone 3. Last Man Standing 4. Fallen Nations 5. Angels 6. Northern Steel 7. Black Rain 8. Run For Your Life 9. Land Of Northern 10. Seriously 11. Ruler Of The Sea 12. Vanheim