Gaia Guarda: Anatomy Of Fear

Bij symphonic metal liefhebbers kan de naam van Gaia Guarda wat belletjes laten rinkelen als we ook de naam Uriel vermelden, want de dame is niet enkel de vocaliste bij deze Canadese band maar ook de harpiste. Voor deze ‘Anatomy Of Fear’ tapt Gaia uit een compleet ander muzikaal vaatje. Neo classical en dark wave zijn de termen die we kunnen gebruiken als we het over dit album hebben. Wie dus gehoopt had dat dit solo-album in het verlengde zou liggen van wat de dame brengt met Uriel is er aan voor de moeite. “Hulp” voor dit album kreeg ze van o.a. Jessica Ricard (cello), Ariane Plaquette (viool) – beiden zijn ook al actief bij Uriel – en Rocky Gray (drums, ex Evanescence). Het eindresultaat zijn negen rustgevende nummers die, naar onze smaak althans, beter tot hun recht komen op een goede stereo installatie dat tijdens een concert. Zet dit schijfje op na een lange werkdag, zorg dat je gemakkelijk zit en laat je meevoeren op die rustgevende klanken die Gaia Guarda met haar metgezellen heeft neer gezet. Indien je al te slaperig bent zit de kans er dik in dat je volledig weg droomt terwijl dit album zijn toertjes draait. We gaan eerlijk zijn: we waren oprecht benieuwd naar wat Gaia Guarda op ons zou los laten, maar hadden toch iets verwacht dat dichter aansloot bij wat ze met Uriel brengt. Nu is dit compleet anders en spreken we zelfs niet meer over rock of metal. We gaan niet beweren dat we dit niet kunnen smaken – we zijn zelfs blij dat we dit een kans hebben gegeven – maar we gaan dit werkstuk alvast niet grijs draaien.

Luc Ghyselen (70)

Pentapus Records

Tracklist: 1. Anatomy Of Fear 2. Cravings 3. Carefully Haunted 4. Heartbeat 5. Answer Me 6. Who We Are 7. At The Bottom 8. Nothing’s Hiding In The Lake 9. Drowning In Fear