Anaal Nathtrakh: Endarkenment

Het Britse Anaal Nathrakh timmert sinds 1999 onverdroten verder aan een muzikale carrière die zich situeert in het extreme metal genre. Eerst nog als black metal, maar vanaf ‘Domine Non Es Dignus’, het tweede full-album uit 2004, maakten ook industrial en vooral grindcore deel uit van hun eigenzinnig sound. Het zorgde in ieder geval voor een pak controverse rond dit gezelschap dat al die tijd bestaat uit Irrumator (gitaar, bass, programmering) en vocalist V.I.T.R.I.O.L. die zich dan voor live concerten laten omringen met andere muzikanten. ‘Endarkenment’ is het elfde full-album van de heren en nog steeds weten ze van geen ophouden. Hun immense sound bevat opnieuw elementen uit grindcore en black metal die meestal furies, krachtig, heel energiek en gedreven uit de speakers knalt: iets als “we don’t take prisoners”. Op vocaal vlak terroriseert V.I.T.R.I.O.L. je trommelvliezen op een heel intense manier waar dreiging, brutaliteit en agressie in voorkomen. Dat hij ook over een prachtige cleane zangstem beschikt, bewijst hij hier andermaal, maar dat gebeurt slechts in heel korte fragmenten die verscholen zitten tussen het extremere geweld. Tien nummers lang, goed voor net iets meer dan veertig minuten intense en beklijvende beukende metal herrie, zijn je deel. Moeten we je nog duidelijk maken dat Anaal Nathrakh niet geschikt is voor tere en / of gevoelige zieltjes? Dat niet iedereen valt, voor dit immense geweld, kunnen we ergens wel begrijpen, maar als je een beetje fan bent van of black metal of grindcore moet je je oren wel te luisteren bij Anaal Nathrakh. En dan kan deze ‘Endarkenment’ misschien wel de opstap zijn sommigen die de band nog niet echt kennen, want wij hebben de indruk dat dit album net iets opener, iets toegankelijker is dan vorige albums. Al moet je nu ook weer niet gaan denken dat het duo achter deze band veel water bij de wijn heeft toegevoegd. Nee, absoluut niet: dit is intens beukend, zwartgeblakerd donker en duister geweld dat vol brutaliteit en agressie door je strot wordt geramd.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Endarkenment 2. Thus, Always, To Tyrants 3. The Age Of Starlight Ends 4. Libidinous (A Pig With Cocks In Its Eyes) 5. Beyond Words 6. Feeding The Death Machine 7. Create Art, Though The World May Perish 8. Singularity 9. Punish Them 10. Requiem