Vultör: Visões Do Fim

Vultör is een Braziliaanse band die het levenslicht zag in 2017. Ze spelen naar eigen zeggen “Apocalyptic speed trash metal punk from hell…” Die omschrijving lijkt ons behoorlijk accuraat. Tempo en gitaarwerk klinken enorm trashy, het drumwerk is dan weer eerder D-beat, crust-achtig en vooral de zang doet bijzonder punkachtig aan. De bandnaam is afgeleid van het Latijnse “vultur” hetgeen – u raadt het al – niets meer of minder is dan “gier”. Het verwijst echter ook naar de mannen die destijds hetzij door een fysieke beperking of door ouderdom niet actief konden deelnemen op het slagveld maar die werden ingeschakeld om de lichamen te bergen en dus “een glimp van de hel” zagen. Met “Visões Do Fim” (vrij vertaald: “visioenen over het einde”) brengt de band een eerste full-album uit na eerder twee demo’s en een ep op de markt te hebben gebracht. Tekstueel richten ze zich op het destructieve karakter van de mensheid in al zijn facetten. De teksten zijn allemaal in het Portugees dus wij verstaan er geen ene fuck van maar de zang klinkt bijzonder rauw en doet denken aan old school punkbands. Vultör is een band die steeds voor ogen heeft gehouden om te klinken als een band die bijzonder straight forward wil klinken zonder veel tierlantijntjes maar direct en recht voor de raap. We mogen stellen dat ze daar absoluut in slagen. Helaas heeft dat geluid ook een keerzijde, namelijk dat we er werkelijk niets kunnen in ontwaren dat we al niet eerder hebben gehoord. Daar is uiteraard op zich niks mis mee want ze kwijten zich bijzonder gedreven van hun taak maar wie zit te wachten op iets vernieuwend is eraan voor de moeite. Wie houdt van muziek met ballen én enige notie heeft van de prachtige Portugese taal, moet Vultör absoluut eens een luisterbeurt gunnen.

K.H. (65)

Murder Records HMR 143

Tracklist: 1. Tormento Nuclear 2. A Caçada Continua 3. Lobos Na Noite 4. Ruas de Sangue 5. Lembranças Maldita 6. De-me Mais Um Drink 7. Visões Do Fim 8. Vultör 9. Maniômio Infernal 10. Servos Do Inferno 11. Horizonte Sombrio