Shadow Tribe: Reality Unveiled

De Finse melodieuze metalband Shadow Tribe is het resultaat van het bundelen van de krachten van enerzijds Marko Pukkila, bassist in Altaria en Stargazery, met frontman Kimmo Perämäki (ex-Celesty / Spiritus Mortis / Masquerage). Marko Pukkila is al meer dan twee decennia actief in de Europese rockscène en speelde op bijna 40 verschillende releases, inclusief werk met muzikanten als Vinny Appice, Kee Marcello, AJ Pero, Frankie Banali, Rowan Robertson, Ryan Roxie om er maar een paar te noemen. Verder werden gitarist Simo Pirttimaa en drummer Petri Heinonen (King Satan) bereid gevonden om er een volwaardige band van te maken. De heren konden een wereldwijd platencontract in de wacht slepen. Op 13 november zal hun debuut uitgebracht worden, dat geproduceerd, gemixt en gemasterd werd door zanger Kimmo Perämäki. Hij was ook de man achter de knopjes bij het laatste Stargazery album (april dit jaar). Ook het artwork nam de man voor zijn rekening. Er zit een pittige en catchy melodie in ‘Splinters Of A Hologram’, waarmee het album knap start. De vocale lijnen zitten strak boven elkaar, backing en front combineren mooi. Toch mocht wat meer buiten de lijntjes gelopen worden, want een eerste indruk krijg je maar één keer. Die eerste impressie kon me overtuigen van hun talent, maar zorgde slechts voor getemperde verwachtingen. Het lijkt of de muzikanten wat geblust werden, want er zit een pak minder energie in dit tweede nummer ‘Christaromancy’. ‘Headstrong’ laat met een vrij intense intro beterschap vermoeden, maar ook hier blijft alles vrij braafjes. Ondanks een sterk presterende snarenplukker zitten er niet veel verrassingen in het vrij voorspelbare nummer. Idem in ‘Speck Of Sawdust’, op zich een knap gespeeld nummer dat na de intro vrij voorspelbaar is. In ‘Connection’ weet een terugkerende riff hier en daar wat prikkend over te komen en zorgt agressief en ruw voor pit, al voel ik dat er veel meer in zit. Eens de intro gepasseerd is, spartelt ‘A World Taken Hostage’ op een gedreven drafje in het rond. Het frisse nummer kent enkele tempowisselingen, waarmee het vuur terug aangewakkerd wordt. Het tergende refrein van ‘Many Tears To Go‘ kent meeslepende vocalen, die afgewisseld worden met meer pittige stukken. We krijgen de vocale uitspattingen waarop ik gewacht had. Het lijkt erop dat er meer beweging zit naar het einde toe. Waar de eerste nummers een eerder brave band toonden, zit er in ‘We Weren’t There‘ meer dynamiek. Keyboardspeler en gitarist wisselen sologewijs af en dat levert knappe stukjes op. Iets meer snelheid in ‘Stolen Fate’ zorgt voor een aangename verrassing, maar het venijn zit in de staart. Schreeuwend roept vocalist Kimmo Perämäki zijn publiek op in ‘Instant Heaven‘ en op een daverend ritme en frisse keys horen we een gedreven zanger, eentje die we een vijftal nummers eerder wilden horen en vaak de hoogte in schiet. Het nummer doet me soms aan Kamelot denken. Veel variatie in de vocale lijnen, maar ook in gitaar en keys, zorgen voor veel uitdaging. De melodie is een troef, het ontbreken van power en durf speelt hen echter parten. Hier en daar zit wel wat energie in het album maar vaak is het veel te braaf en te beperkt tussen de lijntjes. Het mag wat pikanter, wat gewaagder, iets wat ik in het tweede deel van het album wel kon terugvinden. Voor de rest was het een voorspelbaar album. In de eerste nummers blijven de vocalen meestal braafjes van de hoogtes en de laagtes weg en laten zich zelden krachtig horen. Ik voelde dat er meer in zat en dat kreeg ik gelukkig ook te horen naarmate het album vorderde. Ik had enkele luisterbeurten nodig om het te ontdekken maar globaal vrees ik dat dit goed gespeelde album niet boven de middelmaat uitkomt. Ik hoop echt dat ik verkeerd ben, maar zoals ik ook bij Stargazery heb, denk ik ook dat Shadow Tribe veel kwaliteit bezit die jammer genoeg in de massa zal verdwijnen.

Rocking Klingon (78)

Pride & Joy Music PJM 12371

Track list: 1. Splinters Of A Hologram 2. Christaromancy 3. Headstrong 4. Speck Of Sawdust 5. Connection 6. A World Taken Hostage 7. Many Tears To Go 8. We Weren’t There 9. Stolen Fate 10. Instant Heaven