Ecclesia: De Ecclesiæ Universalis

Het Franse heavy metal / doom gezelschap Ecclesia werd pas in 2016 opgestart. Als trio zorgde het gezelschap in 2017 met de ep ‘Witchfinding Metal Of Doom’ voor een eerste teken van leven. Intussen werd de band uitgebreid tot een zestal: Frater Arnhwald (vocals), Julius Accusator (lead gitaar), The Witchfinder General (rhythm gitaar), Frater Ignis Sacer (bass), Pater Hexenhammer (drums) en Pater Walkelinus (orgel). Ecclesia haalt als voorbeelden o.a. Candlemass en Cathedral aan en daar kunnen wij ons best in vinden. Op tekstueel vlak zoekt dit zestal het in de geschiedenis en meer bepaald in de twaalfde eeuw toen de “heilige inquisitie” van start ging. Dit resulteert op dit eerste full-album in tien tracks. De korte instrumentale opener ‘Excommunicamus’ zet eigenlijk al de toon, al laten de heren absoluut nog niet in hun muzikale kaarten kijken. Het is immer pas vanaf ‘Vatican III’ dat de heren hun sound van doom en heavy metal over je heen laten stromen. Krachtige vocalen, stevige riffs, orgeltonen die klinken als een kerkorgel, denderende drumpatronen, stuwende bassen, en melodieuze gitaarsolo’s zijn meteen ons deel. En alhoewel we dit absoluut niet vernieuwend vinden en we dit waarschijnlijk al x-aantal keren eerder hebben gehoord, voelt dit als een thuiskomen. Wat mysterieus, krachtig, stevig en dreigend klinkend pakt dit zestal ons meteen in met de eerste volwaardige track op dit album. Nu is de toon echt wel volledig gezet, want ook de overige tracks ademen een volledig gamma aan kracht, energie, gedrevenheid, dreiging en melodie uit. De tijd dat we wat meewarig lachten met het accent dat onze zuiderburen hadden bij het gebruik van de Engelse taal, ligt al een hele tijd achter ons en ook nu zit dat er zeker niet in. Op foto’s van de heren verschuilen ze zich achter maskers en hullen ze zich in pijen. Zodoende doet het ons wat denken aan Ghost, maar van pop of van mainstream rock is hier geen sprake. Integendeel, we laten ons moeiteloos onderdompelen in de stevige sound van dit zestal. En … het maakt ons razend benieuw naar een live show van Ecclesia. Rest ons eigenlijk noch te vermelden dat elk nummer knap wordt opgebouwd, dat wij ons geen seconde hebben verveeld tijdens onze luistersessies en dat hun versie van Venom’s ‘Burn The Wiches’ gerust naast het origineel mag staan. Afsluiter ‘Ite Missa Est’ sluit deze “heavy metal kerkdienst” af met kerkklokken en liturgisch gezang. ‘De Ecclesiæ Universalis’ is een must have voor liefhebbers van traditional heavy metal / doom en Ecclesia is meteen een naam om in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (95)

Aural Music aura 042

Tracklist: 1. Excommunicamus 2. Vatican III 3. Ecclesia Sathani 4. Montségur 5. Behold The Heretic Burning 6. Antichristus 7. Deus Vult 8. God’s Trial 9. Burn The Witch 10. Ite Missa Est