Shemekia Copeland: Uncivil War

Shemekia Copeland, dochter van de betreurde bluesartiest Johnny Clyde Copeland, is gezegend met een stem om “u” tegen te zeggen. Je krijgt het koud en warm wanneer de dame haar soulvolle in gospel gedrenkte stem laat weerklinken in haar blues, rhythm & blues, soul, gospel en americana nummers. Sinds haar eerste full-album, ‘Turn The Heat Up’ (1998), komen critici en fans superlatieven te kort voor deze artieste die ondertussen o.a. al zeven blues music awards in de wacht sleepte. En als we heel eerlijk moeten zijn, vermoeden we dat Shemekia Copeland met deze ‘Uncivil War’, haar tiende full-album, opnieuw dik in de prijzen zal vallen! ‘Uncivil War’ telt twaalf tracks die opnieuw haar stem volledig centraal zetten in een mix van blues, rhythm & blues, gospel en americana. Een aantal gasten zetten ook hun beste beentje voor en zorgen dat elke track ook muzikaal perfect wordt afgeleverd. Maar steeds opnieuw zijn we, na al die jaren, nog steeds overdonderd door de sublieme vocalen van Shemekia. Opener ‘Clotilda’s On Fire’ is al meteen ene schot in de roos. Dit nummer vertelt het verhaal van het allerlaatste slavenschip dat aanmeerde in Amerika (1859) en laat een immens schitterende Shemekia horen die op al even verbluffende manier ondersteund wordt door de schitterende bluesy licks van gastgitarist Jason Isbell: kippenvel verzekerd! Voor ‘Walk Until I Ride’ gaat Shemekia en haar band de gospel kant op. Opnieuw pakt haar stem je meteen in terwijl Jerry Douglas zijn pedal steel gitaar door mooi tussendoor laat schitteren. Voeg daar de schitterende background vocalen aan toe van Lisa Oliver-Gray, Janelle Means en Will Kimbrough en je hebt een tweede voltreffer. En als het gezelschap dan op het laatste moment er ook nog eens swingend tegenaan gaat, kan het volledige album niet meer stuk en we zijn pas twee nummers ver. Maar het schitterende niveau zakt geen sikkepit met de volgende nummers. Keer op keer weet Shemekia Copeland en haar band met haar gasten de lat immens hoog te leggen, en … daar met gemak lijkt over te komen. Het gevoelige ‘Uncivil War’ met o.a. dobro (Jerry Douglas) en mandoline (Sam Bush) is nog zo’n parel. Het tempo gaat stevig de hoogte in voor het blues rockende ‘Money makes You Ugly’ waar nog een andere gastgitarist schittert: Christone “Kingfish” Ingram. Daarna volgen ‘Dirty Saint’ en een heel knappe versie van ‘Under My Thumb’ (Rolling Stones) waar haar stem centraal staat en passend wordt begeleid met knap gitaarwerk van Will Kimbrough. ‘Apple Pie And A .45’ klinkt krachtiger met een dreigende ondertoon: een toonbeeld van een rockende bluessong met opnieuw die hemelse stem en superbe gitaarwerk van Will Kimbrough. Sta even stil bij de tekst van ‘Give God The Blues’, een nummer dat verder rustig verder kabbelt met knap gitaarwerk (Phil Madeira en Will Kimbrough) en die heldere stem van Shemekia. Het rockende ‘She Don’t Wear Pink’ tovert opnieuw een glimlach op je lippen terwijl je mooi kan shaken op het ritme van dit nummer met het rockende bluesy gitaarwerk van zowel Duane Eddy als van Webb Wilder. Jerry Douglas mag zijn lap steel nog eens boven halen tijdens ‘No Heart At All’ en die matcht uitstekend met de stem van Shemekia. Een beklijvende versie van Junior Parker’s ‘In The Dark’ krijgt extra gitaarwerk van Steve Cropper mee, maar toch is opnieuw de stem van Shemekia die ons het meest raakt. Afsluitend doet Shemekia met een nummer origineel van haar vader zaliger: ‘Love Song’. En ook deze gevoelige blues ballade zet ze volledig naar haar hand. ‘Uncivil War’ telt twaalf tracks die ons stuk voor stuk weten te overtuigen en die ervoor zal zorgen dat de ster van Shemekia Copeland nog een tijdlang kan schitteren in de blueswereld. Misschien is dit wel het juiste moment voor niet bluesfanaten om deze artieste te ontdekken, want met ‘Uncivil War’ heeft ze een pareltje afgeleverd!

Luc Ghyselen (95)

Alligator Records ALCD 5001

Tracklist: 1. Clothilda’s On Fire 2. Walk Until I Ride 3. Uncivil War 4. Money Makes You Ugly 5. Dirty Saint 6. Under My Thumb 7. Apple Pie And A .45 8. Give God The Blues 9. She Don’t Wear Pink 10. No Heart At All 11. In The Dark 12. Love Song