Dismal: Quinta Essentia

Het Italiaanse Dismal is reeds actief sinds 1995 en wordt tegenwoordig in het vakje gothic rock / neoclassical geduwd. Daar kunnen we ons wel in vinden zeker als we dit ‘Quinta Essentia’ als maatstaf nemen. Maar eigenlijk is Dismal veel meer want ook elementen uit doom, dark wave, wals en tango komen aan bod. Het levert op dit album in ieder geval negen nummers op die voor bijna een uur muzikaal vertier zorgen. Je moet er natuurlijk voor open staan en pure metalheads zullen hier wel in een wijde boog om heen passeren. Wij, van MUSIKA, geven dit nieuwe werkstuk, het vijfde full-album ondertussen, een kans middels een aantal luisterbeurten. Maar ons echt overtuigen kan deze line-up – Daniele Porfido (gitaar), Bradac (piano, keyboards, orkestratie), Rossana Landi (vocals, contrabas) en Lautaro Acosta (viool) – van Dismal niet. Niet omdat het gezelschap geen mooie composities aflevert, al nemen die naar onze smaak toch te veel tijd in beslag, maar wel omdat het (sub)genre ons een heel stuk minder ligt. Voeg daaraan toe dat we niet altijd even onder de indruk zijn van de sten van Rossana, dat we het Italiaans niet bijster goed machtig zijn, en dat de verhalende mannelijke stem ons ook al niet warm kan maken. Wij zouden durven te stellen dat dit eerder muziek is die voor een film kan gebruikt worden en als men daar dan een sterk verhaal bij kan plaatsen zouden we wel geneigd zijn om dit uit te kijken. Nu slepen we ons, telkens als we dit album beluisteren, van dit album naar het einde. Het geheel klinkt ons te zacht in de oren, al komen er uiteraard wel, zij het korte, momenten langs waardoor we op veren en op het puntje van onze stoel gaan zitten. Maar die komen er te weinig om ons te overtuigen dat we dit nieuwe werkstuk van Dismal echt weten te waarderen, laat staan dat we het album zullen aanraden. Daarmee willen we de liefhebbers van het (sub)genre zeker niet te kort doen, want misschien luisteren zij toch op een andere manier naar deze ‘Quinta Essentia’. Maar naar onze smaak mag het er allemaal iets harder, iets zwaarder, iets heftiger aan toe gaan. Of Dismal wakker ligt van onze mening? … Hoogstwaarschijnlijk niet, want als vijfentwintig jaar bezig bent en al verschillende albums hebt afgeleverd weet je dat een bepaald deel van de muziekliefhebbers je sound kan smaken en een ander deel niet.

Luc Ghyselen (65)

Dreamcell11 / Aural Music

Tracklist: 1. Gold Leviathan Part I, II 2. Turin Black Light Act I, II, III 3. Alma Mater (Alchimia della natura) 4. Mind & Randomness 5. Hermes the Thrice-Greatest 6. Beyond The Matter 7. The Big Bang Is My Light 8. Pale Blue Dot 9. Leviathan Of Gold Part III Become…