Beltez: A Grey Chill And A Whisper

Het Duitse Beltez is er reeds sinds 2002 want toen debuteerde dit black metal gezelschap met het full-album ‘Beltane’. Dan bleef het geruime stil rond de band, want pas zo’n elf jaar later, in 2013, zorgde Beltez met ‘Tod: Part 1’ voor een opvolger. Daarna leek de inspiratie vlotter te komen want ‘Exiled, Punished … Rejected’ kwam er in 2017. Meteen een album waar vele black metal adepten warm voor liepen. Nu is Beltez er opnieuw. ‘A Grey Chill And A Whisper’ is gebaseerd op het kortverhaal ‘Black Banners’, speciaal voor de band geschreven door Ulrike Serowy. Het is een verhaal geworden over wanhoop en hopeloosheid maar ook over moed en kracht. Allemaal ingrediënten die we ook veelvuldig kunnen terugvinden in black metal. Want zeg nu eens eerlijk melodie en kracht gaan wonderwel samen in het (sub)genre, zonder te spreken over het feit dat met licht en duisternis, koude en warmte, hoop en wanhoop, kracht en zachtheid, … perfect kan weergeven aan de hand van furieuze black metal erupties die men in contrast plaatst met uiterst melodieuze stukjes of atmosferische stukjes. En dat is precies wat Beltez hier neerzet. Negen nummers lang wordt je meegevoerd op deze intense en beklijvende muzikale trip die net voldoende licht of rustiger momenten kent zodat je even op adem kan komen, om je daarna opnieuw te laten meeslepen op een donkere trip langsheen een dreigende afgrond. Beltez levert met deze ‘A Grey Chill And Whsiper’ een enorm geslaagd album af dat ons alvast vijfenzestig minuten volledig in de ban houdt. Dat de heren wat (minimale) elementen uit death metal gebruiken en zelfs wat post metal laten weer klinken zijn enkel extra toevoegen aan de machtige sound die de heren hier neerzetten. Op een bijgevoegde audiobook hoor je de stemmen van Dan Capp (Winterfylleth) en Corinne Henderson terwijl Evan Hunt (Metaltower) voor de introductie zorgt. De muziek die ook die teksten begeleidt is dan weer van dit Beltez. Maar eigenlijk is het album op zich al meer dan voldoende reden om dit in huis te halen: dit is intens genieten vanaf de eerste, wat mysterieuze, klanken van opener ‘In Apathy And In Slumber’ tot en met de eigenzinnige sfeer van het afsluitende ‘We Remember To Remember’.

Luc Ghyselen (90)

Avantgarde Music av 400

Tracklist: 1. In Apathy And In Slumber 2. The City Lies In Utter Silence 3. Black Banners 4. A Taste Of Utter Extinction 5. The Unwedded Widow 6. From Sorrow Into Darkness 7. A Grey Chill And A Whisper 8. I May Be Damned But At Least I’ve Found You 9. We Remember To Remember