Anachitis: The Sorcerer’s Sorrow

Met ‘The Sorcerer’s Sorrow’ debuteert Anachitis op gebied van releases. En alhoewel Anachitis een compleet nieuwe naam is, schuilt achter dit project een man met heel wat ervaring. James Sloan ken je ongetwijfeld van Uada of van Aleynmord of misschien wel van Grave Light. Met Anachitis zorgt hij eveneens voor black metal. Die black metal erupties lengt hij hier aan met melodische breaks en wat atmosferische momenten. Het levert een klankspel op die licht tegenover duisternis uitspeelt. Dat dit laatste gegeven het uiteindelijk haalt is misschien niet onbelangrijk de zwartgeblakerde metal onder de naam Anachitis krijgt overduidelijk een heel depressieve rand. Misschien kan je het een beetje gaan vergelijken met het leven van depressief persoon die ook momenten heeft waarin een goed gevoel overheersen om uiteindelijk toch tot de conclusie te komen dat melancholie, duisternis en depressiviteit overheersen. ‘The Sorcerer’s Sorrow’ is dus zo’n album geworden bestaande uit zeven tracks waarvan het ene nummer al depressiever, dreigender klinkt dan het andere. Voeg daar dan donkere om niet te zeggen duistere tinten aan toe en je begrijpt dat James geen werkstuk heeft afgeleverd om vreugdevol van te worden. Integendeel: het is niet of hij je, als je net een slecht moment kent, nog wat dieper die duisternis wil in sleuren. Ondanks de soms mooie melodische breaks en de sfeervolle stukken die langs komen, die dan zorgen voor wat lichtere klankkleuren, klinkt deze ‘The Sorcerer’s Sorrow’ ons te duister in de oren om het album echt te gaan aanraden. Toch zijn we benieuwd hoe James met dit Anachitis nog verder zal evolueren.

Luc Ghyselen (68)

Avantgarde Music av 397

Tracklist: 1. Athamé Of Flame 2. The Sorcerer’s Sorrow 3. Drowned In The Spring Of Life 4. Dead Spirit 5. The Sleepless Eye 6. Mirror Of Voices 7. Livre Des Esperitz