Sad: Misty Breath Of Ancient Forests

Het Griekse black metal ensemble Sad werd in 2005 opgestart en bestaat al die tijd uit het duo Ungod, die instaat voor alle instrumenten, en Nadir, die alle vocalen voor zijn rekening neemt. Het duo zorgt zowaar voor een constante stroom aan releases waarmee je ondertussen al een hele collectie kan mee opbouwen: een demo, twaalf splits, twee ep’s en deze ‘Misty Breath Of Ancient Forests’ is het zevende full-album van de heren. De zeven tracks op dit album zijn goed voor net iets meer dan vierenvijftig minuten zwartgeblakerd, beukend geweld waar – precies zoals het wordt voorgeschreven in het grote black metal boek – duisternis, kilte en dreiging hun opwachting maken in meestal heel furieus en energiek klinkende metal. Zo beukt het duo er de eerste twee genadeloos op los. Heel even, tijdens de intro van ‘Misty Breath Of Ancient Forests (part I)’ kan je op adem komen middels een korte en krachtige regenbui. Maar lang duurt het niet vooraleer de gashendel opnieuw volledig wordt open gedraaid. Ook de outro houdt het niet droog als een stevige plensbui je overvalt. ‘White Death’ trekt zich dan langzaam op gang om toch uit te groeien tot een heel stevig, krachtig en energiek donker monster waar de dreiging van af druipt. Een aantal slagen van een kerkklok openen ‘Hellish Ride’ waarmee de band ook aangeeft dat ze wel degelijk elke paragraaf in het grote black metal boek hebben gelezen. Ook dit nummer wordt aan een heel stevig tempo door je strot geramd met slechts minimale veranderingen in ritme en tempo. Een vuile schreeuw opent ‘Misty Breath Of Ancient Forests (part II)’ op passende wijze. Het tempo zakt hier zonder aan kracht, duisternis of dreiging in te boeten en dat vinden we ook wel fijn om horen. Toch wordt het gaspedaal na iets meer dan anderhalve minuut opnieuw stevig ingedrukt en raast het duo onversaagd krachtige en stevig verder. Het afsluitende gebrul is er dan weer een schot in de roos. Afsluiter ‘Hades Gazing’ trekt zich ook al iets langzamer op gang maar laat er opnieuw geen twijfel over bestaan: dit is opnieuw met volle gas open stevig en krachtig beuken doorheen een dikke en duistere laag van kille dreiging. Hebben we genoten van deze nieuw van Sad? Eigenlijk wel, enkel jammer dat de heren zich niet wagen aan meer variatie in tempo’s en ritmes.

Luc Ghyselen (75)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Self Hatred 2. Enjoy Your Pettiness 3. Misty Breath Of Ancient Forests (part I) 4. White Death 5. Hellish Ride 6. Misty Breath Of Ancient Forests (part II) 7. Hades Gazing