The Waymaker: Kingdom Of Heaven

Als drie muzikanten, die al jaren in de Scandinavische metal scène zitten, samen beslissen om een nieuwe band te vormen, is vuurwerk zelden uit te sluiten. Een soort supergroep dus, die het genre van Amaranthe en Dynazty als voorbeeld hebben, bestaande uit Christian Liljegren (lead / backing zanger), Jani Stefanovic (gitaar / bas / keyboards / zanger) en Katja Stefanovic (lead / backing zangeres). Christian en Jani speelden voorheen nog in Divinefire. Gastmuzikant is drummer Alfred Fridhagen, die om een of andere reden niet tot de harde kern van The Waymaker behoort. Deze christelijke themaplaat is hun debuut. Veertig minuten, negen nummers waaronder één instrumentale track en een cover, niets speciaals zou je zeggen tot de titeltrack ‘The Waymaker’ begint. Met drie verschillende vocalisten, twee mannen en een vrouw, is een beetje dynamiek een licht understatement. Een zware riff onderbreekt brutaal de sfeerlijnen waarmee van start gegaan werd. Die rust is volkomen verleden tijd als bas en drum met een erg hoog tempo de cadans bepalen. Melodieus en thrashy tegelijk maar veel melodie en perfect gedoseerde energie door de ritmewissels overweldigen mij. Veel keyboard en gitaarwerk in ‘Kingdom Of Heaven’ dat de energiekraan terug goed openzet. De vrouwelijke vocalen komen wat natuurlijker over, minder gepusht en tonen dankzij de hoogtes veel dynamisch bereik weer. Vingervlug gitaargepingel lijkt zo vanzelfsprekend bij dit energieke nummer, maar de details van de solo zijn indrukwekkend. Een cover, vele bands doen het op een album en waarom ook hier niet. Zeker als je er een vocale meerwaarde kan aan toevoegen. ‘Soldiers Under Command’ is een nummer dat oorspronkelijk door Stryper uitgebracht werd. CJ Grimmark zorgt voor een gitaarsolo ergens halverwege het relatief duistere nummer. Het zou eens anders moeten zijn dat een nummer met titel ‘Marching On’ het rustig aan zou doen. Aan een flinke 250 bpm worden we bekogeld met spervuur aan mokerslagen. Gelukkig ken het nummer ook rustigere passages aan de helft van deze snelheid, waar headbangen volop aan de orde is. Best eigenaardig dat een band met drie uitmuntende vocalisten een instrumentaal nummer ergens halverwege inlast. ‘Prophet’s Sign’ zorgt voor een erg pikante gitaarinjectie die de vocalen probeert te vergeten. Het nummer staat op zich maar nu hoor je wel dat die zanglijnen elk nummer net die ferme boost geven. De melodie waarmee de gitaar ‘The Name Above All Names’ in gang trekt is enkel een brugje naar het melodieuze refrein dat het nummer weet te herbergen. ‘The Rain Of Your Love’ is rustiger maar kent dezelfde melodieuze passie dat de snarenplukker in het begin ten tonele geeft. Deze ballad toont een intiemere kant van de band, maar met dezelfde indrukwekkende vocalen. Wie dacht dat de kracht nu uit het album zou wegsijpelen is eraan voor de moeite. Het sprankelende ‘I Am Sustained’ zet je in vuur en vlam. Afsluiter ‘See The New Generation’ begint akoestisch en zorgt voor een mooi contrast met de rest van het nummer. Het beest in Alfred Fridhagen komt nog eens volledig naar boven als hij voor een laatste keer een donderend ritme uit zijn dubbele basdrum laat donderen. Je hoort dat het gezelschap al jaren ervaring heeft en de speelsheid en plezier in het maken van muziek nog lang niet afgeleerd is. De magie is er en op het scherp van de snede kregen we negen goeie nummers met vrij veel variatie.

Rocking Klingon (88)

Melodic Passions Records

Tracklist: 1. The Waymaker 2. Kingdom Of Heaven 3. Soldiers Under Command 4. Marching On 5. Prophet’s Sign 6. The Name Above All Names 7. The Rain Of Your Love .8. I Am Sustained 9. See The New Generation