Red Moon Architect: Emptiness Weights The Most

‘Emptiness Weights The Most’ is ondertussen al het vijfde album van deze Finse melodic doom band, opgericht in 2011. Het vorige album moet ik ergens gemist hebben maar van het derde album, ‘Return Of The Black Butterflies’, ben ik een groot fan. Het nieuwe album kon mij na één luisterbeurt ook alvast weer bekoren. De combinatie van melodic doom met funeral doom maar vooral het engelengezang van zangeres Anni Viljanen, gecombineerd met de werkelijk zeer diepe en huiveringwekkende grunts van zanger Ville Rutanen zijn wondermooi. Het eerste volwaardige nummer ‘Chained’ begint behoorlijk up tempo voor deze band en is eerder doom / death maar wel met de voor de band zeer kenmerkende zweverige ondertoon: het gitaarwerk is hier uitmuntend, op het einde horen we eerder atmospherische doom. Op ‘Rise’ doet Anni haar intrede en het is instant kippenvel: wat een fluweel zachte stem heeft die dame toch: dit is toch de troef van deze band wat echter geen afbreuk is van de andere prima muzikanten. Verdere pareltjes zijn ‘Dethrone The Darkness’. Op het begin van ‘One Shines Brighter’ is het immense zangtalent van Anni te bewonderen. Eigenlijk bevat dit album alleen maar topnummers, erg emotioneel en weemoedig bij momenten maar bij wijlen toch hard genoeg om de metalfans te bekoren. Ik ben grote fan van dit genre waarvan Red Moon Architect één van de topbands is. Absoluut verplichte koop voor Draconian fans, al gaat het tempo wel trager: de mix van zangstijlen zal hen zeker bekoren. Één van mijn favoriete albums van 2020.

Bart Verlinde (93)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Hidden 2. Chained 3. Rise 4. Dethrone The Darkness 5. One Shines Brighter 6. Muse 7. Into The Light 8. Reform 9. My Beloved