Niviane: The Ruthless Divine

Met ‘The Ruthless Divine’ is het Amerikaanse Niviane aan zijn tweede full-album toe. Het debuutalbum, ‘The Druid King’, was er in 2017 en zorgde ervoor dat de band zijn naam op de kaart had gezet als je houdt van traditional heavy metal / power metal. Met hun tweede worp gaan de heren verder op hun elan. Je krijgt elf tracks te horen die zich mooi situeren binnen de uitgestippelde lijntjes van het (sub)genre. Dan weet je eigenlijk reeds wat je kan verwachten. Een stevig fundament van bass en drums vormt een niet te ontkrachten basis. Het framework wordt mooi opgebouwd dankzij krachtige riffs en wordt afgewerkt met keyboards die elk eventueel gaatje mooi en degelijk toe plamuren. Dan zijn er de al even krachtig bijpassende vocalen, die nu en dan ondersteund worden door wat kloeke samenzang, en de best wel inventieve maar melodieus klinkende gitaarsolo’s. En het zijn vooral die laatsten die er steeds opnieuw voor zorgen dat ook wij over de streep worden getrokken. Let op: we vinden de rest meer dan degelijk, om niet te zeggen echt wel goed hoor, maar die gitaarsolo’s vormen net dit tikje meer. Toch moet er ons nog iets van het hart: we vinden, ondanks de goede opbouw van elk nummer, dat de meeste songs net iets te lang worden uitgemolken. Indien Niviane vlotter tot de essentie van een nummer kan komen, zouden we hoogstwaarschijnlijk absolute fans van dit gezelschap kunnen worden. Toch is dit genieten geblazen want onze capriolen op luchtgitaar heeft de volledige duurtijd van dit album – iets meer dan tweeënzestig minuten – overuren gedraaid. Liefhebbers van het (sub)genre hebben er in ieder geval een album bij om aan hun collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (82)

Pure Steel Records PSRCD 217

Tracklist: 1. League Of Shadows 2. Crown Of Thorns 3. Dreams Crash Down 4. The Ruthless Divine 5. Fires In The Sky 6. Fallen From Elysium 7. Forgotten Centurion 8. Niviane 9. Psychomanteum 10. Sinking Ships 11. Like Lions