Jo Below: By The Rules (ep)

De rockers Jo Below zijn afkomstig uit Helsinki en zagen het daglicht in 2017, toen zangeres Johanna Kari, gitarist Roni Seppänen, bassist Jonne Lindqvist en drummer Olli Vartiainen de handen in elkaar sloegen. Pas uit de muzikale wieg dus en al meer dan levend, want hun debuut ep kwam op 20 september uit via Inverse Records. Ze combineren traditional hard rock met moderne invloeden, die ze zelf als stijl ‘modern classic rock’ bestempelen. Het is gewaagd om vanaf de start al een ‘Russian Roulette’ voor te stellen, maar het gezelschap laat blijkbaar geen kans onbenut. Sprankelend en vingervlug start het nummer maar valt terughoudend en uitdagend terug. Deze opener herpakt zich wanneer de stalen progressieve riffs het ritme stevig omhelzen. De vocalen komen soms poppy, soms snedig over. Er zit zo’n getemde kracht, een brok ingehouden energie in het nummer. Misschien daardoor dat het me niet wegblaast. Je kan het nummer hier op de gekende video streamingdient vinden: https://www.youtube.com/watch?v=tyTADo_vKrs. Iets pittiger is ‘Paying For More’, het melodieuze nummer vraagt om mee te zingen. De vocalen zijn ook een pak uitbundiger en we horen duidelijk een andere (persoonlijk betere) kant van de band. Ook dit nummer is op YouTube te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=hQGJjf-eyHk. Hortend en stotend komt ‘All That Is’ traag op gang en het rebelse van het muzikaal gedeelte komt met de dreigende ondertoon van de vocalen goed overeen. De duistere meeslepende ondertoon tekent het trage nummer, dat met een pittige gitaarsolo gekruid werd. Een pak vrolijker klinkt het uptempo ‘Bet On’. Een radiovriendelijk nummer door de catchy melodielijn die zich al vanaf de eerste noten kronkelt tussen je oren. “I am that guilty ‘Pleasure’ not the one you need”, daarmee opent het laatste nummer dat op een Spartaanse cadans een laatste keer voluit weet te gaan. De groovy baslijn kerft diep door. Deze is trouwens als derde single te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=QDuOobwyscw. Vijf nummers, die een zekere diversiteit uitstralen, waardoor we enkele facetten van deze band te horen krijgen. Sterke vocalen, een stuk agressiviteit, energiek geweld en virtuositeit zijn wellicht de kernwoorden waarmee we deze band mogen inkaderen. Alhoewel ze hun eigen kader nooit echt aflijnen en daar ben ik wel blij om.

Rocking Klingon (75)

Inverse Records

Tracklist: 1. Russian Roulette 2. Paying For More 3. All That Is 4. Bet On 5. Pleasure