Gargoyl: Gargoyl

Gargoyl is een nieuw gevormd project. Grondleggers achter dit gezelschap zijn gitarist David Davidson en vocalist / gitarist Luke Roberts. Het tweetal ontmoette elkaar tijdens een of andere tournee – David ken je misschien van de technical death metal band Revocation, terwijl Luke ook actief is bij Ayahuasca – en daar klikte het opperbest daar beide heren tot de ontdekking kwamen dat ze beiden heel wat muzikale liefdes delen. Van het een kwam het ander en Gorgoyl was geboren. De heren togen samen aan het werk en vonden met Brett Leier een technisch onderlegd bassist. Ook drummer James Knoerl kwam aan boord. Gargoyl in een bepaald muzikaal vakje stoppen lijkt ons op basis van dit debuut nogal moeilijk. Wij horen elementen uit progressive metal, uit grunge en uit rock dat wordt aangevuld met vrij technische uitspattingen. Maar ook op puur vocaal vlak haalt het viertal, en dan natuurlijk vooral Luke, het onderste uit de kan. Elk nummer kent een andere opbouw en neemt je mee op een technische muzikale reis waar de heren een patent proberen op te nemen. Wij zitten met verstomming geslagen te luisteren naar het technische vernuft dat de heren in deze elf tracks etaleren. Maar ons echt volledig over de streep trekken doen de heren ook niet: we vinden het muzikaal iets te moeilijk en te weinig toegankelijk. Tijdens drie nummers- ‘Ophidian’, ‘Nightmare Conspiracy’ en ‘Ambivalent I’ – mag Jocelyn Barth opdraven voor extra backing vocals wat de klankkleur nog eens andere accentjes bijbrengt. Nog een ander accent (jazz, avant garde) duikt op tijdens ‘Acid Crown’ waar een saxsolo (Erik Van Dam) met de nodige aandacht gaat lopen. We moeten eerlijk toegeven dat het allemaal een beetje van het goede teveel is voor onze oren. Technisch top en hoogstwaarschijnlijk tot in de perfectie uitgevoerd, maar wij missen dan weer het spontane. Misschien hebben we dit album nog niet genoeg draaibeurten gegeven en zal de schoonheid pas later écht tot ons doordringen, maar voorlopig moeten we toch bij het gegeven “te moeilijk naar onze smaak” blijven.

Luc Ghyselen (68)

Season Of Mist SOM 548

Tracklist: 1. Truth Of A Tyrant 2. Plastic Nothing 3. Cursed Generation 4. Electrical Sickness 5. Wraith 6. Ophidian 7. Nightmare Conspiracy 8. Waltz Dystopia 9. Ambivalent I 10. Acid Crown 11. Asphyxia