Facing The Gallows: MMXX (ep)

Zes tracks telt deze ep van het Zuid Afrikaanse Facing The Gallows, een gezelschap waarmee wij, van MUSIKA, nu pas kennis mee maken. Wat opzoekwerk leerde ons dat de band reeds in 2007 werd opgestart en dat de heren een eerste full-album hebben afgeleverd in 2018 dat als titel ‘Dead Mindset’ mee kreeg. Nu krijgen we dus deze ‘MMXX’ te horen. Muzikaal is het gezelschap alvast niet in één hokje onder te brengen of het moet de vrij algemene noemer “modern metal” zijn. Zelf houden ze het op het vrij omvangrijke en eigenzinnig klinkende extremedoomglampunkcrustygrindblackdeathsludgeprognumetalspeedvikingstonerpowercore. Maar eerlijk is eerlijk: we horen inderdaad elementen uit tal van sub genres langs komen. Het zorgt in ieder geval voor een heel gedreven en vooral intense en energieke sound die ons wel kan bekoren zonder dat we echt in katzwijm vallen. Daar zijn de agressieve “core” vocalen vooral debet aan, al komen er ook heel melodieuze cleane vocalen aan te pas. Hou je van uitdagingen en van bands die niet in een of ander muzikaal vakje passen? Dan moet je deze Facing The Gallows beslist een kans geven. Wij houden het het nog even van op afstand in de gaten, vooral vanwege de vocalen, al is het van de hak op de tak springende tempo, ritme en het gebruik van invloeden uit verschillende (sub)genres ons tot op heden nog net iets teveel. Knapste nummer, naar onze bescheiden mening, is het semi akoestische ‘Virginia’.

Luc Ghyselen (65)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Small Hands 2. Pessimist 3. Time Keeper 4. Dead Mindset 5. Virginia 6. Blackening