Arkheron Thodol: Rituals Of The Sovereign Heart

Het Amerikaanse Arkheron Thodol staat voor atmospheric black metal en dat reeds sinds de opstart in 2012. De opstart met een discografie kwam er drie jaar later met de twee tracks tellende ep ‘Oneironaut’. In 2017 was er met ‘Thaw’ een eerste full-album. Pas dit jaar is daar een vervolg op gekomen middels een single, die je ook op dit album terug vind, en deze ‘Rituals Of The Sovereign Heart’. Je krijgt slecht vier tracks te horen maar toch ben je geruime tijd zoet met dit album. Opener ‘A Glimpse Of Woven Light’ is meteen een werkstuk dat zwaar en stevig op de maag ligt. Maar liefst zestien minuten weet het gezelschap ons te boeien middels tal van tempo en ritmewisselingen die instaan voor een pak kilte, duisternis en dreiging en dat in verschillende graduaties. Opvallend is wel het feit dat de heren geen soundscapes of elektronische hulpmiddelen gebruiken tijdens hun atmosferische stukken die eerder rustiger stukken zijn waar eerder melodieus klinkend gitaarwerk de volledige aandacht opeist. Nog een opvallende vaststelling vormen de vocalen die grimmig en eerder stevig gefluisterd worden dan dat ze worden uitgebraakt aan de hand van de wel gekende black metal screams, al komen ook die natuurlijk aan bod. Een lang uitgesponnen nummer dus dat we wel weten te waarderen. ‘Archonsbane In Bloom’, de track die eerder dit jaar reeds op single verkrijgbaar was, volgt en is een iets korter muzikaal werkstuk geworden van net geen tien minuten. Deze track opent heel sfeervol en sereen: gitarist Mycah Tippit weet een heel gevoelige snaar te raken, terwijl we ook de drumpatronen van Shiloh McBee naar waarde weten te schatten. Als het gezelschap na bijna vier minuten op volle kracht komt, dank zij o.a. de stuwende en brommende basslijnen van Tanner Erhart, voelen we dat ons black metal hartje een extra sprongetje van vreugde krijgt. Ook nu wordend e vocalen eigenlijk maar minimaal gebruikt, maar telkens als we Kelly Elfstrom horen zorgt hij voor extra dreiging en duisternis dankzij zijn grimmig stem timbre. Nog net iets langer dan de opener van dit album is ‘Animist Elixir’ dat je opnieuw door tal van ritme en tempowisselingen heen sleurt zonder ook maar een seconde te vervelen. Opnieuw valt het erg melodieuze gitaarspel in de smaak en zijn we enorm gecharmeerd van de vocale lijnen die, net als in de overige nummer, eigenlijk best wel tot een minimum beperkt blijven. Afsluiter ‘Void’ is met zijn net geen acht minuten meteen het kortste nummer op dit album. De heren blijven trouw alle eerder opgesomde ingrediĆ«nten gebruiken en zorgen ook nu weer voor een heel knap opgebouwde track die ons weet te bekoren. Kortom, Arkheron Thodol heeft ons vier tracks lang weten te overtuigen. ‘Rituals Of The Sovereign Heart’ is dan ook een album dat een plaatsje mag opeisen in elke (atmospheric) black metal collectie.

Luc Ghyselen (92)

Naturmacht Productions NP 120

Tracklist: 1. A Glimpse Of Woven Light 2. Archonsbane In Bloom 3. Animist Elixir 4. Void Secretion