TerraDown: Judgement

Sommige bands worden met veel toeters en bellen overladen, zeker in promo teksten. Zo ook bij het Nederlandse TerraDown, een melodic death metal band waarin je ook elementen uit groove metal en thrash metal in ontdekt. Het begint eigenlijk al bij wat namedropping waar ik het persoonlijk eigenlijk vrijwel altijd moeilijk mee heb: “invloeden van o.a. Amon Amarth, Avatar en Killswitch Engage …” lezen we. Dat ze vorig jaar als winnaar uit de bus kwamen op de Nederlandse “Metalbattle” en ook nog eens een zesde plaats in de wacht sleepten op de “Wacken Open Air Metal Battle” opent natuurlijk perspectieven, maar dan kan ook aan een wervelende live show liggen. En als we dan ook nog lezen: “Door diversiteit binnen de nummers … maakt TerraDown zich los van het naamplaatje ‘one of those’”, zorgt ervoor dat we heel sceptisch worden. Kijk, op ‘Judgement’ maken we kennis met tien nummers die inderdaad een mix vormen van, overwegend, melodic death metal aangevuld met invloeden uit thrash metal en groove metal. Maar elk van de tien nummers wordt, naar onze smaak, wat uitgemolken en langer gerekt dan strikt noodzakelijk. Je hoort ons al komen: met kortere nummers, zonder ballast, waren we al meer gediend geweest. Wat betreft de vermeldde invloeden vinden we maar weinig terug van Amon Amarth, ook de aanstekelijke groove en vibe van Avatar vinden we niet terug. OK, dit is natuurlijk pas een debuutalbum, maar wat voor ons nu al vast staat is het feit dat TerraDown absoluut niet beter of anders klinkt dan ‘one of those’ vermeld in de promo tekst. Voor ons is deze ‘Judgement’ een niet onaardig album dat zijn momenten heeft, maar zeker geen album waar we nu instant verzot op zijn, laat staan dat we “the next big thing” gehoord hebben. Nee, met ‘Judgement’ zorgt TerraDown voor een leuk visitekaartje dat, naar onze smaak, meer gediend was met kortere, meer gebalde nummers. Kortom er is toch nog wat werk aan de winkel. Maar zoals wel vaker gezegd: “over geuren en kleuren valt niet te discussiëren”.

Luc Ghyselen (65)

Independent Release

Tracklist: 1. Statement 2. Volition 3. Break Your Chains 4. Memories 5. Caged In Stone 6. Black Blood 7. Overlord 8. Reburied 9. From The Skies 10. Into The Devil’s Lair