The Passing: The Passing (ep)

The Passing is een hardcore / grindcore / punk band uit Los Angeles, Californië en werd opgericht in 2018. Behalve dat het een viertal betreft dat in 2019 een demo op de markt gooide, is dat het einde van onze kennis over de band. En om meteen heel erg met de deur in huis te vallen, na het horen van de ep ‘The Passing’, kunnen we niet zeggen dat we branden van verlangen om snel veel meer te weten. De zeven nummers zijn goed voor net geen veertien minuten rauwe, onversneden punkachtige grindcore. Met uitzondering van ‘Buried And Forgotten / In Its Grip’ dat net geen vier minuten duurt, is elk nummer als een oerpunknummer. Dat wil zeggen: bijzonder kort maar ook zonder enig tierlantijntje, straight in your face. Tot zover het positieve nieuws want we kunnen niet stellen dat we bijzonder enthousiast worden van dit plaatje. Hoofdreden hiervoor is dat de hele plaat lijkt opgenomen in een hangar met een vreselijke akoestiek. Het klinkt allemaal net als een garagerockband uit de jaren ’80 – weliswaar zonder dat het garagerock is – hetgeen volgens ons in het huidige digitale tijdperk met quasi onbeperkte mogelijkheden wat betreft geluidsopnames, niet meer is wat we mogen verwachten. We weten het, er zijn er die dwepen met dergelijke no-nonsense old school toestanden en we gaan zelfs niet ontkennen dat we daar bij momenten ook best wel kunnen van genieten. Alleen, dan zijn er andere voorbeelden te vinden die wij beter vinden in zo ongeveer elk onderdeel. De gitaren zijn vanzelfsprekend loeihard –geen enkel probleem daarmee – maar enige afwisseling of een frivoliteitje had voor ons best wel gemogen. Idem voor drum en vocals eigenlijk. Nogmaals, er zijn talloze bands die op die manier groot zijn geworden maar we hadden gehoopt iets meer originaliteit te horen. Nu is The Passing voor ons een band zoals er heel veel zijn zonder er op één of andere manier uit te springen. Wie houdt van grindcore met een punkattitude met een jaren ’80 sausje, die moet dit zeker en vast eens een luisterbeurt gunnen. Wie méér verwacht – wij o.a. – zeker op vlak van productie, gaat dit een flauw beestje vinden. Eentje dat hard klauwt en brult, dat zeker, maar zonder te blijven plakken.

K.H. (61)

Caligari Records

Tracklist: 1. Condemned 2. Please Him 3. Worthless Existence 4. Deeper 5. Torment 6. Burried and Forgotten / In It’s Grip 7. Necrophile