Yatra: All Is Lost

Het Amerikaanse Yatra blijkt in een productieve bui te zetten. Of is het het duivelse corona virus dat hen in een greep houdt en ervoor zorgt dat ze in in hun kleine bubbel verder werken aan nieuw materiaal? Hoe dan ook, Yatra werd in 2017 opgestart, al kende de band een voorgeschiedenis als Blood Raven. Begin vorig jaar was er in ieder geval het eerste full-album onder de naam Yatra ‘Death Ritual’ getiteld. Begin dit jaar zag de opvolger al het daglicht want in januari zorgde het trio – Maria Geisbert (bass), Mike Tull (drums) en Dana Helmuth (gitaar, vocals) – met ‘Blood Of The Night’ voor een opvolger. En zie, een negen maand verder is het volgende “kindje” er al. ‘All Is Lost’ telt negen tracks die stevig en zwaar op de maag blijven liggen. Die zware sound bestaat uit delen doom en stoner metal. Brommende basslijnen, stevige uithalen op drums en eerder laag gestemde gitaren zorgen daarvoor. Ook qua tempo blijft het meestal traag en slepend met nu en dan wat meer snelheid, maar veel harder dan mid-tempo raakt het drietal niet. Maar het zijn vooral de vocalen die met de meeste aandacht lopen. Die klinken heel duister, dreigend en vooral heel grimmig: net alsof vocalist Dana je het liefst de strot wil afbijten met zijn stem alleen. Track na track weet het drietal die dreigende sound vol duisternis aan te houden. Wij hadden, eerlijk gezegd, op een paar stralen zonlicht of toch op zijn minst wat uptempo werk verwacht, maar daar wil Yatra niets van weten. Ze gaan hun eigenzinnige weg verder en zullen, zeker weten, onderweg heel wat zieltjes weten te overtuigen van hun dreigende, in duisternis gehulde, stoner / doom sound. Wij blijven nog wat sceptisch langs de kant staan kijken en wachten het vervolg af, al zijn we danig onder de indruk van het loodzware en net iets meer uptempo gebrachte ‘One For The Mountain’ en het intens dreigende ‘Blissful Wizard’ zonder dat we de overige tracks willen minimaliseren. Komt dit er ook terug aan na zo’n negen maanden?

Luc Ghyselen (80)

Grimoire Records

Tracklist: 1. All Is Lost 2. Winter’s Dawning 3. Tyrant Throne 4. One For The Mountain 5. Blissful Wizard 6. Talons Of Eagles 7. Eyes Of Light 8. ‘Twas The Night 9. Northern Lights