Mr. Bison: Seaward

Mr. Bison, een Italiaans trio dat in 2009 werd opgestart en voor een knappe mix van hard rock en blues rock zorgt dat ze overgieten met psychedelica, heeft een knap nieuw werkstuk voor de liefhebbers van het genre dat we ook onder de noemer stoner rock of zelfs retro rock kunnen plaatsen. ‘Seaward’, het vierde full-album van de heren, is een soort van concept album geworden. Je krijgt immers zeven tracks te horen die o.a. staan voor de zeven dagen die een maan fase telt, maar vooral, en daar is het concept in de eerste plaats aan ontsproten, gebaseerd is op de zeven parels van de Tyrreense zee. We moeten heel ver terug in de tijd om dit nog wat beter te duiden, meer bepaald naar de Griekse sagen en mythen. Aphrodite, godin van schoonheid en liefde, wilde naar het vasteland om een ketting die Paris aan Eros had gegeven te bemachtigen. Daarbij brak de ketting en zeven parels vielen in de zee. Ze bleven op het water drijven en zorgden zo voor de zeven eilanden van de Toscaanse archipel. Wel, de zeven tracks die Mr. Bison hier neerzet zijn zeven parels in het muzikale oeuvre van dit gezelschap geworden. Elk van de nummers krijgt een schitterende opbouw mee dankzij de talrijke tempo en ritme wisselingen. Kracht en melodie werken mooi samen en zorgen voor een absolute topbelevenis in het (sub)genre. Voeg daar bijpassende vocalen aan toe, net voldoende psychedelische invloeden en je verkrijgt een schijfje met zeven parels. Uitschieters kunnen we je niet melden of we moeten ze alle zeven vermelden, daar elke track zijn eigen recht op bestaan in eigen handen neemt. Kortom, deze ‘Seaward’ is een “must have” indien je van stoner rock of retro rock houdt met een scheut psychedelica.

Luc Ghyselen (95)

Subsound Records SSR 073

Tracklist: 1. Seaward 2. From The Abyss 3. I’m The Storm 4. Oudeis 5. The Sacrifice 6. Underwater 7. The Curse