Rising Steel: Fight Them All

Het Franse Rising Steel is met ‘Fight Them All’ aan zijn tweede full-album toe en zorgt voor een daverend stukje traditional heavy metal waar invloeden van o.a. Judas Priest en Iron maiden in doorklinken. Je hebt het dan al meteen begrepen: geen voer voor fanaten die op zoek zijn naar vernieuwing. Wel krijg je elf tracks die schatplichtig zijn aan hard rock, traditional heavy metal en NWOBHM zoals die klonk in de jaren tachtig. Rising Steel werd in 2012 opgestart en zorgde reeds voor een ep (‘Warlord’, 2015) en een full-debuut-album (‘Return Of The Warlord’, 2016). Nu is het vijftal klaar met de opvolger. ‘Fight Them All’ telt elf tracks die samen goed zijn voor iets meer dan vijftig minuten traditional heavy metal plezier. Je weet dan al wat dit te betekenen heeft: krachtig riffs, een stevige ritme basis van bass en drums, melodieuze gitaarsolo’s en krachtige cleane vocalen. Dat alles is hier voorhanden zodat een waar heavy metal feestje kan los barsten. Vergeet zeker je luchtgitaar niet, schreeuw de refreinen luidkeels mee en headbang er op los. Meer hebben wij alvast niet nodig om pretentieloos uit de bol te gaan. Toch moet het ons van het hart: na een tijdje lijkt het wel alsof we het allemaal al eens eerder (en beter?) hebben gehoord. We bedoelen maar dat de composities niet bol staan van verrassingen en dat we bijna vooraf kunnen gaan voorspellen hoe een track zal worden afgewerkt: met andere woorden, na een tijdje verslapt onze aandacht toch wel ondanks de knappe en best wel vingervlugge gitaarsolo’s die zowat in elk nummer opduiken. Maar indien je je verstand een tijdlang op nul zet en gewoon eens heel stevig en wild uit de bol wil, dan kan deze ‘Fight Them All’ van Rising Steel wel soelaas bieden. Misschien krijgen we ook te veel te horen en worden we dan automatisch een stuk kieskeuriger. Ons eindoordeel valt dan misschien ook wat tegen voor liefhebbers die enkel zweren bij traditional heavy metal en / of fan zijn van dit Rising Steel: we vinden ‘Fight Them All’ best oké, maar zeker geen “must have” album.

Luc Ghyselen (75)

Frontiers Records FRCD 1057

Tracklist: 1. Mystic Voices 2. Fight Them All 3. Steel Hammer 4. Blackheart 5. Savage 6. Gloomy World 7. Malefice 8. Metal Nation 9. Pussy 10. Led By Judas 11. Master Control