Skeletal Remains: The Entombment Of Chaos

Skeletal Remains is een Amerikaans death metal combo opgestart in 2011. Eerstwerd nog een kort moment de naam Anthropophagy gebruikt, maar een eerste demo datzelfde jaar vermeldde reeds de naam Skeletal Remains. Gitarist en vocalist Chris Monroy is de enig die alle strubbelingen in de line-up heeft overleefd. Gitarist Mike De La O is terug van weg geweest en bassist Noah Young is er sinds begin dit jaar bij. De stoel achter de drumkit blijft voorlopig vacant al hoor je op deze ‘The Entombment Of Chaos’ Charlie Koryn de ezelsvellen teisteren en geselen. Skeletal Remains steekt het niet onder stoelen of banken dat Death, Obituary en Morbid Angel van grote invloed zijn, iets wat je ook op dit vierde full-album terug vindt. De heren zorgen voor tien opwindende tracks die fans van het (sub)genre gelukkig zullen stemmen. Na de korte instrumentale opener ‘Cosmic Chasm’, een nummer dat voor ons niet echt hoeft, steken de heren werkelijk van wal met ‘Illusive Divinity’, het eerste stukje agressief beukend zwaar geweld. Toch vergeten de heren niet om ook erg melodieuze gitaarsolo’s in hun sound te verwerken en net dat valt toch extra de smaak bij ondergetekende. Echt veel van de geijkte paden wijkt Skeletal Remains niet af, en dat hoeft ook niet, want de heren bewijzen hier andermaal dat ze precies weten hoe een brutaal en agressief stuk death metal moet klinken zonder dat ze de melodie uit het oog verliezen. En dat ze ook heel melodieus uit de hoek kunnen komen bewijzen ze met het korte instrumentale ‘Enshrined In Agony’, een track die zowat halverwege komt en het album bijna in twee deelt. Een nummer ook dat ons volledig tot rust brengt. Daarna herneemt het gezelschap zijn beukend agressief geweld. Toch hoorden we nog een paar opmerkelijke accentjes in dat tweede deel. Zo is er ‘Eternal Hatred’ dat zich langzaam ontplooit met een militaristisch ritme om dan zwaar, log en ja, zelfs slepend zijn weg te vinden. Of hoe invloeden uit doom hun opwachting maken bij Skeletal Remains. Ook de intro van het hier opvolgende ‘Unfurling The Casket’ laat een iets andere zijde horen: we horen immers een vrij melodieus stukje langskomen die ons wat doet denken aan Metallica, om daarna heel stevig en krachtig uit te pakken. Bemerk ook nu weer de mooi opgebouwde melodieuze gitaarsolo. En voor wie kiest voor de limited edition digipack krijg je er nog een elfde track bij. Disincarnate’s ‘Stench Of Paradise Burning’ met als extra-tje de vocalen van gast Simon Duson (Carnation). En zo zorgt Skeletal Remains meteen voor een “must have” album indien je jezelf death metal fan noemt.

Luc Ghyselen (88)

Century Media

Tracklist: 1. Cosmic Chasm (Intro) 2. Illusive Divinity 3. Congregation Of Flesh 4. Synthetic Impulse 5. Tombs Of Chaos 6. Enshrined In Agony 7. Dissectasy 8. Torturous Ways To Obliteration 9. Eternal Hatred 10. Unfurling The Casket 11. Stench Of Paradise Burning