Hiidenhauta: Riivin

Hiidenhauta is een Fins melodic black metal gezelschap dat in 2012 werd opgestart. ‘Riivin’ is het derde full-album van deze zwartgeblakerde band. Hiidenhauta onderscheidt zich op twee wijzen van de andere bands in dit (sub)genre. Vooreerst is er de taal. Hiddenhauta gaat er prat op dat hun teksten gebracht worden in het oud Finse kalevalametre, een taal die vooral in de zestiende en zeventiende eeuw werd gebruikt. Tweede groot onderscheid is het feit dat de band twee vocalisten telt. Tuomas Keskimäki houdt het bij de gebruikelijke rauwe en dreigende black metal vocalen zoals die door vele anderen gebruikt worden. Maar Emma Keskimäki zorgt voor heel duidelijke clean gezongen vocalen die in schril contrast staan met die van Tuomas. Een beetje zelfs als engelengezang tegenover bruut geweld. En, heel eerlijk … het klikt wel, en het zorgt ervoor dat er variatie langs komt want je weet nooit wie de volgende strofe of wie het refrein zal inzingen. Op puur muzikaal vlak is de sound van Hiidenhauta niet echt van veel andere black metal bands te onderscheiden. Je begrijpt het al: dit is inderdaad melodieus en krachtig, terwijl een dreigende ondertoon steeds aanwezig is en het geheel baadt in kille duisternis. Negen nummers lang, zo’n veertig minuten, weet Hiidenhauta ons te boeien, al mag je ons niet vragen waarover men het precies heeft want van de taal verstaan wij hier niets. Een echte “must have” is deze ‘Riivin’ niet geworden, daarvoor missen we extra accenten en is er toch net iets te weinig variatie te horen in de nummers onderling. Wat meer tempo en ritme wisselingen hadden dit naar een hoger niveau getild. Toch is deze ‘Riivin’ een mooie aanvulling voor een collectie (melodic) black metal.

Luc Ghyselen (80)

Inverse Records

Tracklist: 1. Riidenlieko 2. Lettorikko 3. Raate 4. Petäjä 5. Leväkkö 6. Halava 7. Yövilkka 8. Ahonoidanlukko 9. Harmio