Décembre Noir: The Renaissance Of Hope

Décembre Noir is één van mijn favoriete bands in het genre van melodic doom / death metal. ‘The Renaissance Of Hope’ is hun vierde album. Het was dus met veel plezier dat ik dit nieuwe album beluisterde en hopende dat ze het niveau van hun eerdere albums zouden evenaren. En dit is zeker het geval. ‘The Renaissance Of Hope’ is weerom een voltreffer van deze Duitse band. De nadruk ligt hier wat meer op melodische doom en melancholische metal dan op melodic death metal maar doet zeker geen afbreuk aan dit album. Veel bands evolueren op termijn naar minder snel en hard werk. De sound klinkt er alleen maar volwassener door. Maar ook voor de fans van het eerste uur is dit zeker nog stevig genoeg. De zang is zoals steeds grunt. Persoonlijk vind ik het jammer dat de zanger dit niet combineert met cleane zang: het zou de band waarschijnlijk nog meer fans opleveren en hun sound nog meer variatie bieden. Sterke troeven van deze band zijn de prima geschreven nummers, de zeer aanstekelijke riffs – soms erg slepend, soms knallend –, de erg meeslepende, melancholische melodieën maar vooral de uitmuntende sound en productie. Voor mij is dit het sterkste album van de band met zes stuk voor stuk ijzersterke nummers. Fans van Novembers Doom, Ghost Brigade, old school Katatonia, My Dying Bride en Paradise Lost zullen hiervan smullen.

Bart Verlinde (90)

LifeForce Records LFR 201

Tracklist: 1. A Swan Lake Full Of Tears 2. Hope / Renaissance 3. Ritual And Failure 4. Streets Of Transience 5. Wings Of Eschaton 6. Behind The Scenes